KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az értékvesztett Európának is üzentek keresztény és zsidó vallási vezetők

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Közös nyilatkozatot fogadtak el református, katolikus és zsidó egyházi méltóságok, akik elfogadhatatlannak tartják a keresztényellenességet és az antiszemitizmus bármilyen formáját.

A Szentírási Közös Úton – szeretet, egység, nemzeti összetartozás címmel rendezett konferenciát a napokban Kecskeméten a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (ZSIMA) és a Barankovics Izraelita Műhely. Korábban mindkét szervezet kiállt a náci karlendítős videós botrányba keveredett jobbikos Z. Kárpát Dániel lemondatásának szükségessége mellett.

A tanácskozás végén a mtörténelmi egyházak vezető méltóságai közös nyilatkozatot fogadtak el,

elítélve a kirekesztés és hátrányos megkülönböztetés, különösen a keresztényellenesség és az antiszemitizmus valamennyi formáját,

továbbá kinyilvánítva a különböző vallási közösségek közötti kapcsolatok ápolásának fontosságát. Ugyanitt a szervezők bejelentették, hogy megalakították a Polgári Zsidó Fórumot.

A Szentírási Közös Úton konferencia résztvevőit a Kecskeméti Zsidó Hitközség közelmúltban felújított dísztermében köszöntötték, majd az előadások a Kecskeméti Református Kollégium és Gimnázium dísztermében hangzottak el. Az eseményen részt vett többek között Balog Zoltán református püspök, az országos zsinat lelkészi elnöke, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti katolikus érsek, Róna Tamás főrabbi, a ZSIMA elnöke, Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke, Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanács elnöke, Korzenszky Richárd volt tihanyi bencés főapát, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter videóüzenetben jelentkezett be. „Különösen figyelnünk kell arra, hogy a mai embert folyamatosan érő kihívások korában büszkén valljuk meg hitünket. Isten segítségével, mély hittel és szeretettel kell élni mindennapjainkat, megőrizni értékeinket, ezzel nemzetünk jövőjét, jövőnk zálogát” – mondta a tárcavezető. Balog Zoltán kiemelte, a közös alap a Szentírás. Sok tapasztalatunk van a történelemben, a kultúrában és az életünkben, hogy ha nincs közös alap, akkor nagyon nehéz találkozni, szót érteni.

Keressük, hogyan tudjuk segíteni és szolgálni a nagyobb családunkat, nemzetünket”

– mondta Róna Tamás, főrabbi. Bátor kiállás, hitünk megvallása, terjesztése, a hitben gazdag élet tisztasága, öröme és életereje, amiből erőt merítünk – fogalmazott. Fontos a határozott, tiszta beszéd, az elköteleződés. A veszélyben, bajban elveszünk a nemzet egysége nélkül. Ennek erősítése az egyházak, a vallási közösségek kötelessége – emelte ki.

A jelenlévő vallási vezetők kézjegyükkel látták el a közös nyilatkozatot, melyben többek között rögzítették: „Határozottan elítélünk minden pusztítást és kegyetlenséget, a kirekesztés és a hátrányos megkülönböztetés, különösen a keresztényellenesség és az antiszemitizmus valamennyi nyílt vagy burkolt megjelenési formáját; megerősítve, hogy az emberiség elleni elévülhetetlen bűnök – mindenek előtt a fasizmus és a kommunizmus bűntettei – nem merülhetnek a feledés homályába, ahogy a jót, úgy az emberellenes történéseket is meg kell tanítanunk az utánunk következő nemzedékeknek, mert csak így érhetjük el, hogy azok ne ismétlődhessenek.”

Azt is kijelentették,

kiállnak a nemzet egysége, a vallásos értékrend elfogadottságának növelése, a határokon átnyúló vallásközi párbeszéd gyakorlása, illetve a zsidók és keresztények közötti testvéri együttgondolkodás mellett.

 

Az aláírók vallják „vallási meggyőződésüket a szekuláris és hitét vesztett, önzésre alapozott világban, az önkéntes jóság cselekedeteivel és a szeretetből fakadó őszinte beszéd, barátság és tisztelet elsőbbségét az emberek közötti kapcsolatokban”. Továbbá óva intenek az erőszakos szekularizációtól, aminek egyre növekvő káros hatása van Európa országaiban.

Kacsoh Dániel

Mandiner

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: