KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az Egyesült Államok szankciókkal fenyegeti a tagjelölt Georgiát (Grúzia)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A grúz kormány tagjai szankciókra számíthatnak a „demokrácia aláaknázása” miatt – mondta egy magas rangú amerikai diplomata kedden, miután a tbiliszi parlament elfogadta a Washington által ellenzett külföldi ügynöktörvényt – számol be a Russia Today angol nyelvű portálja.

James O’Brien európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Tbiliszibe érkezett, hogy Irakli Kobakhidze miniszterelnökkel és az ellenzék tagjaival is megbeszéléseket folytasson, és szembesült a ténnyel, miszerint a grúz törvényhozás elfogadta a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvényt.

„Világosan megmondtam, hogy következményei lesznek annak, ha a törvényt a jelenlegi formájában hajtják végre”

– fenyegetőzött O’Brien kedd este újságírók előtt.

„[Kobakhidze] ezt a lépést szükséges kényszerűségnek nevezte, de ez nem az. Grúzia megpróbál csatlakozni az EU-hoz és a NATO-hoz. Ezeknek a szervezeteknek vannak bizonyos normái és rendelkezései, melyek meghatározzák a szabályokat. Mi csupán azt akarjuk, hogy Grúzia továbbra is megfeleljen ezeknek a normáknak, és ne térjen el tőlük”

– tette hozzá.

(Szerk. megjegyzése: ismét megjelenik az amerikai demokráciaexport és az „aggódás” egy szuverén államért.)

Ha a törvényt továbbviszik,

„és itt aláássák a demokráciát, és erőszakot követnek el a békés tüntetőkkel szemben – békés tüntetőkkel szemben! – akkor az Egyesült Államok részéről megszorításokat fogunk kilátásba helyezni”

– tette hozzá O’Brien, megjegyezve, hogy ezek pénzügyi vagy utazási szankciók lehetnek »az ilyen cselekményekért felelős személyekkel és családjaikkal szemben«.

Az amerikai diplomata elmondta, hogy nem ezt szeretné, hanem azt, hogy Grúzia „továbbra is békés úton haladjon az EU és a NATO felé, erős demokráciával”.

Mi áll a grúz ügynöktörvényben?

Grúzia „külföldi ügynökökről” szóló törvénye előírná, hogy a több mint 20%-os külföldi finanszírozással rendelkező nonprofit szervezeteknek, médiumoknak és magánszemélyeknek „külföldi hatalom érdekeit előmozdító” szervezetként kell magukat regisztrálniuk, és nyilvánosságra kell hozniuk bevételeiket és adományozóikat, különben akár 9500 dolláros bírsággal is számolhatnak. A törvény nem ír elő büntetőjogi felelősségre vonást, ellentétben az Egyesült Államokban az 1930-as években elfogadott Foreign Agents Registration Act (FARA) törvénnyel, mely ebben a megközelítésben jóval szigorúbb a georgiai szabályozásnál.

Ez is érdekelheti:  Spanyolország május 28-án elismeri az önálló palesztin államot

Ez Tbiliszi második kísérlete a törvény elfogadására. Tavaly tavasszal a kormány visszalépett, miután erőszakos tüntetések robbantak ki a parlament előtt, és az USA valamint az EU is megfenyegette a georgiai kormányzatot. Az ellenzéki aktivisták ismét tiltakoztak az általuk „orosz törvénynek” titulált törvény ellen, és ebben a hónapban többször is összecsaptak a rendőrséggel Tbiliszi belvárosában. A keddi szavazás során több tucatnyi törvényhozó ökölharcba keveredett a parlament épületén belül is.

Az USA és Grúzia közötti összezördülés felkeltette az orosz külügyminisztérium szóvivőjének, Marija Zaharovának a figyelmét, aki igyekezett tisztázni, mire gondolhatott O’Brien.

„Az a probléma, hogy a grúz törvény sokkal enyhébb, mint az amerikai?” – posztolta Telegram-fiókján. „Miért kellene Grúziának vagy bármely más országnak alkalmazkodnia más emberek értékeihez? Az USA „értékei” közé nem tartozik, hogy nem avatkozik be más országok belügyeibe?”

– tette fel a kérdést az orosz külügyi szóvivő?

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Tüntetők megtámadják a grúz parlament körüli barikádot Tbilisziben, 2024. május 14-én. © Mirian Meladze/Anadolu a Getty Images

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük