KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán Viktor miniszterelnök eurázsiai útjai és a nemzetközi reakciók

Orbán Viktor miniszterelnök kijevi, moszkvai, susai és pekingi útjainak ázsiai sajtóvisszhangja az Eurázsia Központ elemzésében

Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország soros elnökségét átvéve azonnal útnak indult. Első látogatása Kijevbe vezetett, amelyről bővebben korábbi elemzésükben értekeztünk. Kijevi látogatása után Moszkvába utazott. Az orosz fővárosban közel három órás megbeszélést tartott Vlagyimir Putyin elnökkel, amely egyik fő témája az ukrajnai háború és annak lezárásának kérdése volt.

A vezetők eszmecseréje után a magyar miniszterelnök vázolta, hogy mára érthető hogy a háborúban érintett felek álláspontjai a háború lezárásával kapcsolatban eltérőek és messze állnak egymástól, ezzel együtt az első és legfontosabb lépés, a kapcsolatfelvétel megtörtént, amely fenntartása érdekében tovább fog dolgozni. A látogatással kapcsolatban több kritika is érkezett, elsősorban Kijevtől, ahol elmondták, hogy Ukrajnáról csak Ukrajnával lehet tárgyalni, és hogy a moszkvai látogatásról nem egyeztetett a magyar fél. Az európai reakciók zöme arra helyezte a hangsúlyt, hogy Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az EU-tól a tárgyalásra, ezért a látogatás kizárólag a magyar-orosz kapcsolatok keretében értelmezhető.

Moszkva után a miniszterelnök Azerbajdzsánba utazott, ahol Susában vett részt a Türk Államok Szervezetének július 5-6-i ülésén. Felszólalásában Orbán Viktor megköszönte Ilham Aliyev elnöknek a meghívást a találkozóra, méltatva Aliyev erőfeszítéseit a regionális béke érdekében. Orbán figyelmeztetett az ukrajnai háború okozta globális megosztottságra, és a párbeszédet szorgalmazta a globális együttműködés helyreállítására. Kiemelte a Türk Államok Szervezetének fontosságát a Kelet-Nyugat irányú együttműködés szempontjából, valamint kitért Magyarország EU-elnökségi prioritásaira is, amelyek között kiemelt helyen szerepel a béke elérése. Az azerbajdzsáni látogatást sem kerülte el a nyugati kritika. Josep Borell X-en közétett közleményében hangsúlyozta, hogy a magyar miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az EU Tanácstól a TÁSZ csúcson való részvételhez valamint, hogy utóbbi elutasít minden kísérletet az észak-ciprusi török törekvések legitimálására.

Kínában Xi Jinping elnök hétfőn kijelentette, hogy az ukrajnai válság politikai rendezése és a korai tűzszünet minden fél érdeke, és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy teremtse meg a feltételeket az Oroszország és Ukrajna közötti közvetlen párbeszédhez és tárgyalásokhoz. Xi ezt az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való pekingi találkozóján mondta, aki hétfőn reggel érkezett a kínai fővárosba. Orbán Viktor a „Békemisszió 3.0”-val fémjelezte az eseményt.

A pekingi találkozón a két vezető mélyreható megbeszéléseket folytatott az ukrajnai válságról. Orbán tájékoztatta Xit legutóbbi oroszországi és ukrajnai látogatásairól. Xi elismerését fejezte ki az ukrajnai válság politikai megoldásának előmozdítása érdekében tett erőfeszítéseiért, és felvázolta Kína nézeteit és javaslatait az üggyel kapcsolatban.

Xi hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek segítséget kell nyújtania az Oroszország és Ukrajna közötti közvetlen párbeszédhez és tárgyalásokhoz. Csak akkor jöhet létre tűzszünet, ha minden nagyhatalom „inkább pozitív, mint negatív befolyást gyakorol” – mondta. Xi elmondta, hogy Kína a maga módján aktívan elősegíti a béketárgyalásokat, bátorít és támogat minden olyan erőfeszítést, amely a válság békés megoldását segíti elő. Megállapítva, hogy Kína és Magyarország alapelvei és törekvései összhangban vannak, elmondta, hogy Kína hajlandó folytatni a kommunikációt Magyarországgal és az érintett felekkel.

Xi-vel folytatott találkozóját követően Orbán az X-en azt írta, hogy Kína „kulcshatalom” az orosz-ukrán konfliktus békefeltételeinek megteremtésében. „Ezért jöttem, hogy találkozzam Xi elnökkel Pekingben, mindössze két hónappal hivatalos budapesti látogatása után” – írta a magyar miniszterelnök.

Magyarország július elején vette át az Európai Unió soros elnökségét. Xi Orbánnal folytatott hétfői találkozóján reményét fejezte ki, hogy Magyarország aktív szerepet vállal majd a Kína-EU kapcsolatok egészséges és stabil fejlődésének előmozdításában és a köztük lévő pozitív kölcsönhatások kialakításában. Jövőre lesz a Kína és az EU közötti diplomáciai kapcsolatok felépítésének 50. évfordulója. Xi azt is hangsúlyozta, hogy a Kína-EU kapcsolatok stratégiai jelentőségűek és globális befolyással bírnak, ezért stabilan és egészségesen kell tartani őket – majd hozzátette, hogy mindkét félnek együtt kell működnie a globális kihívások kezelésében.

Ez is érdekelheti:  „Börtönbe kellene mennie, nem pedig az Európai Bizottságba” – kőkeményen beleállt a lengyel EP-képviselő Ursula von der Leyenbe

A kétoldalú kapcsolatokról Xi elmondta, hogy Kína tovább mélyíti a reformot átfogóan, elősegíti a magas színvonalú fejlődést és előmozdítja a magas szintű nyitást, ami új lehetőségeket és lendületet ad a Kína-Magyarország együttműködésnek. A két ország közötti magas szintű eszmecserék fenntartását, a politikai kölcsönös bizalom elmélyítését, valamint a stratégiai kommunikáció és koordináció fokozását szorgalmazta.

Mindkét országnak továbbra is határozottan támogatnia kell egymást, meg kell erősítenie a gyakorlati együttműködést a különböző területeken, és aktívan részt kell vennie az Övezet és Út kezdeményezés magas színvonalú fejlesztésében – mondta Xi.

Orbán Xi májusi magyarországi állami látogatására emlékeztetve kijelentette, hogy országa a Kínával való együttműködés erősítését szorgalmazza, és ellenzi a „kis körök” kialakítását és a blokkosodást. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország hajlandó megragadni az EU soros elnökségének lehetőségét, hogy aktívan elősegítse az EU-Kína kapcsolatok szilárd fejlődését, majd megjegyezte, hogy Kína világbékét akar, és egy sor fontos, konstruktív kezdeményezést terjesztett elő a viharos nemzetközi helyzet közepette. Orbán Viktor szerint Kína gyakorlati lépésekkel demonstrálta, hogy fontos stabilizátor a világbéke előmozdításában és Magyarország nagyra értékeli és értékeli Kína szerepét és befolyását a globális ügyekben, és hajlandó szorosan fenntartani a stratégiai kommunikációt és együttműködést Kínával.

Orbán kínai látogatására azután került sor, hogy Magyarország átvette az EU soros elnökségét. A Kína és az EU között – például az elektromos járművek terén – fennálló különbségek közepette ez a látogatás racionális és pragmatikus hangot tükröz Európában – jegyezték meg a szakértők.

Közel-Kelet

A legnagyobb arab hírszolgátatók, mint például az Al Arabiya vagy az Al Jazeera is beszámoltak Orbán Viktor békekörútjáról. A katari Al Jazeera szerint Orbán feldühítette Európát és Ukrajnát azzal, hogy Moszkvában találkozott Putyinnal. Leírták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egy olyan moszkvai látogatás során, amelyet Kijev bírált, az Európai Unió szerint pedig azzal fenyegetett, hogy gyengíti a blokk álláspontját a konfliktussal kapcsolatban. Hozzátették, hogy Putyin azt mondta Orbánnak,  hogy „Ukrajnának gyakorlatilag meg kell adnia magát, ha békét akar”.

Az arab lapok kitértek arra, hogy a látogatásra néhány nappal azután került sor, hogy Magyarország átvette az EU soros elnökségét, és Putyin azt kérte Orbántól, hogy ismertesse „az európai partnerek álláspontját” Ukrajnával kapcsolatban.

A szaúdi kötődésű Al Arabiya pedig leírta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök elárulta, a pénteki moszkvai látogatásának előkészületei teljes titokban zajlottak. Hozzátették, hogy minden kommunikációt megfigyelnek a „nagyok”, ezért törekedtek a nyilvánosság kerülésére.

Az arab sajtóorgánum hangsúlyozta azt is, hogy Orbán megkérdezte Putyint, mit gondol „a rövid távú tűzszünet lehetőségéről a valódi tárgyalások megkezdése előtt”, mire az azt válaszolta, hogy „nem optimista” ebben a kérdésben. Az Al Arabiya szerint Orbán Viktor egy Zelenszkijjel folytatott megbeszélésen már tett ilyen javaslatot, de az ukrán államfő elutasította a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy a helyzetet az orosz erők kihasználhatják.

A szaúdi lap emellett leírta, hogy a magyar miniszterelnök látogatását egyes uniós vezetők élesen bírálták. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy az igazságos és tartós békéhez vezető utat Ukrajnában csak a 27 tagú EU tagállamainak egysége és elszántsága fogja kikövezni.

Ez is érdekelheti:  Brüsszel kicsinyes és hatástalan bojkottja

Közép-Ázsia

A Türk Államok Szervezetének susai csúcstalálkozóját a közép-ázsiai online és nyomtatott, valamint a kormányközeli és ellenzéki média is kiemelt figyelemmel kísérte, mivel az esemény a régió országai számára egy kiemelt jelentőségű platform. A közép-ázsiai média emellett kiemelt figyelmet fordított a csúcstalálkozó témájának is, ami a Fenntartható jövő építése a közlekedési kapcsolatok és az éghajlatváltozás elleni küzdelem révén nevet viselte.

A közép-ázsiai regionális média mindamellett, hogy részletesen beszámolt az ülésen résztvevő országok vezetőnek jelenlétéről és céljairól külön tényként kezelte azt, hogy az azerbajdzsáni találkozón Ilham Aliyev azeri, Kassym-Jomart Tokayev kazah, Shavkat Mirziyoyev üzbég, Sadyr Japarov kirgizi elnök, Cevdet Yilmaz, Törökország alelnöke,  Omur Kubanaliev a szervezet főtitkára, valamint az Tatar Ersin, Észak-Ciprus elnöke mellett (a szervezetben megfigyelői státusszal rendelkezik) és Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és egyben az Európai Tanács soros elnöke személyesen vett részt.

A susai csúcstalálkozó annak ellenére fontos szerepet kapott a közép-ázsiai médiában, hogy néhány nappal korábban Asztana adott otthont a Sanghaji Együttműködési Szervezet 24. csúcstalálkozójának, amely regionális és globális szinten szintén meghatározó esemény volt a régió jövőjével kapcsolatban.

Ugyanakkor, a magyar miniszterelnöknek a Kijevbe, majd Moszkvába és Pekingbe való látogatásával kapcsolatban a közép-ázsiai média az orosz, német vagy angolszász médiában megfogalmazott szempontokat vette át.

Kelet-Ázsia

A kínai médiában alapvetően pozitívan kommentálták Orbán Viktor látogatásait és elismerően vélekedtek arról, hogy ezek a látogatások elősegíthetik a békefolyamatokat. A japán és dél-koreai médiumok beszámoltak a látogatásokról, de csak tényszerűen, különösebb értkeléseket nem fűztek hozzá.

Délkelet-Ázsia

Délkelet-Ázsia országainak kormányai formálisan nem reagáltak a magyar miniszterelnök eurázsiai körútjára, a délkelet-ázsiai sajtójóorgánumok pedig – függetlenül attól, hogy kormánypártiak vagy ellenzékiek – az általánosnál mélyrehatóbban nem foglalkoztak a magyar kormányfő Ukrajnában, Oroszországban, Azerbajdzsánban és Kínában tett látogatásaival. A kijevi, a moszkvai és a pekingi vizitek hírként ugyan többnyire megjelentek a vezető hírportálok külpolitikai rovataiban, adott esetben a soros magyar EU-elnökség, a washingtoni NATO-csúcs és/vagy az ukrajnai háború kontextusait is kiemelve, de jellemzően ezen cikkek az angol, orosz és kínai nyelvű nemzetközi médiából átvett hírek átiratai, összegzései, véleménycikkei voltak.

A délkelet-ázsiai médiatermékek világpolitikai híreit alapvetően ugyanis a brit és a francia törvényhozási választások kimenetele, a Joe Biden amerikai elnök elnökjelöltsége körüli nyilvános pártviták, illetve a muszlim többségű országokban a gázai háború dominálták. A kijevi és a moszkvai látogatás kapcsán a délkelet-ázsiai híradások jellemzően a magyar, az ukrán, az orosz és a nyugati szempontokat és reakciókat is szemlézték, kiemelve, hogy a magyar „békemisszió” Oroszország és Kína elismerése ellenére sem az Európai Bizottság, sem Ukrajna felhatalmazásával nem rendelkezett.

A pekingi vizit tekintetében a beszámolók jellemzően hangsúlyozták, hogy Xi Jinping kínai elnök a magyar miniszterelnökkel folytatott találkozóján felszólította a világhatalmakat, hogy segítsék Oroszországot és Ukrajnát a közvetlen párbeszéd és tárgyalások folytatásában. Az ukrán válságról folytatott részletes megbeszéléseik során Xi méltatta Orbán Viktor „az ukrán válság politikai megoldására tett erőfeszítéseit”. „Most az a prioritás, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül sor a harctér kiterjesztésére, a harcok eszkalálódására és provokációra egyik fél részéről sem, és hogy a feszültségek mielőbbi enyhítésén dolgozzunk” – fogalmazott. Xi szintén kifejtette, hogy a mielőbbi tűzszünet és politikai rendezése minden fél érdeke.

Összességében elmondható, hogy a magyar kormányfő eurázsiai körútjával meghatározóan nem foglalkozott a délkelet-ázsiai média, nem kísérték kiemelt figyelemmel, helyi tudósításokat nem közöltek a témában. Az időszakban a regionális nyomtatott és online sajtó jobban fókuszált az említett globális fejlemények mellett a regionális és a belpolitikai eseményekre.

Dél-Ázsia

A dél-ázsiai sajtóban Orbán Viktor útja nem foglalt el központi helyet, Indiában és Pakisztánban is többnyire csupán a külföldi hírügynökségektől átvett fontosabb tényeket közölte a média. Ennek a lényege, hogy a magyar miniszterelnök moszkvai útja az EU rosszallását váltotta ki, miközben az orosz vezetés nagyra értékelte Orbán Viktor erőfeszítéseit a béke érdekében. Ugyanakkor az indiai sajtó azt is kiemelte, hogy habár a magyar kormányfő önálló kezdeményezései ha nem is tetszenek Brüsszelnek, az uniós intézmények vagy a tagállamok nem sokat tehetnek azon túl, hogy nyilvánosan megdorgálják Budapestet vagy elutasító megjegyzéseket tesznek.

Ez is érdekelheti:  Trump: A harmadik világháború szélén állunk (videó)

A pakisztáni sajtóban Orbán Viktor kínai útja részesült nagyobb figyelemben melynek során a miniszterelnök tájékoztatta Xi-t a közelmúltban tett ukrajnai és oroszországi látogatásairól. Xi pedig elismerését fejezte ki Orbán Viktornak a válság politikai megoldására irányuló erőfeszítéseiért, hangsúlyozva, hogy a mielőbbi tűzszünet és a kérdés politikai rendezése mindenki érdeke.

 

A gyorselemzést készítette: Klemensits Péter, Seremet Sándor, Szakáli Máté, Tárik Meszár, Veres Szabolcs és Zoltai Alexandra

 

EURASIA CENTER

 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük