KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Az EU a „hadigazdaság” irányába mozdul

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió védelmi ipara részben átállt a hadigazdaságra – jelentette ki Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa.

Kijev idén „veszélyes időszaknak” nézhet elébe, mivel az őt támogató nyugati politikusok figyelme most a június 6-9-i európai parlamenti választásokra és a november 5-i amerikai elnökválasztásra irányul

– fejtette ki Breton a BFMTV francia televíziónak adott hétfői interjúban.

Oroszország kihasználhatja ezt a „bizonytalanságot”, és „előretörhet” a frontvonalon

– mondta Breton.

„Emiatt mi itt Európában úgy döntöttünk, hogy jelentősen növeljük az Ukrajnának nyújtott támogatásokat a fegyverek és lőszerek tekintetében”

– hangsúlyozta a biztos.

Breton szerint az EU most azon az úton halad, hogy évente 2 millió lövedéket, köztük 155 mm-es kaliberű lőszert állítson elő Ukrajna részére.

Szerinte joggal mondhatjuk, hogy az EU „átállt a hadigazdaságra”, legalábbis ami a lövedékgyártást illeti.

„Most az a kihívás, hogy az európai védelmi ipar minden szegmensében hadigazdasággá váljunk”

– tette hozzá a biztos.

Márciusban az Európai Bizottság 500 millió euró (590 millió dollár) elkülönítését hagyta jóvá a lövedékgyártás fellendítésére az EU-ban. Brüsszel szerint a blokk 2025 végére évi 2 millió lövedéket lesz képes gyártani.

Tavaly az EU ígéretet tett arra, hogy 2024 márciusáig 1 millió lövedéket szállít Kijevnek. Később azonban elismerte, hogy ezt a célt nem lesz képes teljesíteni. Ukrán tisztviselők szerint az ígért mennyiségnek körülbelül csupán a harmadát kapták meg.

Áprilisban Emmanuel Macron francia elnök azt hangsúlyozta, hogy a hadigazdaságra való átállás „szükséges”, mivel a védelmi kiadások és a katonai megrendelések az egész EU-ban növekszenek.

Oroszország többször figyelmeztetett arra, hogy a Kijevbe küldött külföldi fegyverek nem fogják megakadályozni Moszkvát katonai céljainak elérésében, csupán meghosszabbítják a harcokat, és növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. Moszkvai tisztviselők szerint a fegyverek szállítása, a hírszerzési információk megosztása és az ukrán csapatok kiképzése azt jelenti, hogy a nyugati nemzetek máris de facto részesei a konfliktusnak.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  A TEK Orbán Viktor védelméről nyilatkozott a szlovákiai merénylet után

Kiemelt képen: Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa meglátogat egy gyárat, amely a francia gyártmányú Cesar tarack 155 mm-es lövedékének a hevederét gyártja. © AFP / Guillaume Souvant

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük