KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

41 alkalommal avatkozott be a Google az amerikai választásokba 2008 óta

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Google már legalább 16 éve megússza a választásokba való beavatkozást, és nem mutatja a megállás jeleit – írja a News Busters oldalán Gabriela Pariseau és Dan Schneider közösen jegyzett cikkében, melyet az Oroszok az Igazság Oldalán portál jelentetett meg magyar fordításban.

Az MRC Free Speech America kutatói 41 alkalommal gyűjtötték össze, hogy a Google-t 2008-tól kezdődően, 2016-ban pedig felerősödve és 2024-ig folytatódván 41 alkalommal kapták rajta az amerikai választásokba való beavatkozáson. Az MRC kutatói gondosan kidolgozott tanulmányokat és számos jelentést találtak (2008-tól 2024 februárjáig), amelyek folyamatosan bizonyították a technológiai óriásvállalat választási beavatkozását.

Az MRC alapítója és elnöke, Brent Bozell kiemelte, hogy mennyire veszélyes a Google választási beavatkozása. “A Google masszív és szándékos beavatkozása az amerikai választásokba az elmúlt 16 évben elfogadhatatlan és a legnagyobb fenyegetés napjaink amerikai demokráciájára”– mondta Bozell.

Az évek során a Google többször is arra használta hatalmát, hogy a legliberálisabb jelölteket választási győzelemre segítse, miközben ellenfeleiket célba vette. 2008-ban a vállalat könnyedén segített az akkori szenátornak, Barack Hussein Obamának (D-IL), az általa favorizált előválasztási jelöltnek, és aláásta ellenfelét, az akkori szenátor Hillary Clintont (D-NY).

De miután a demokraták megsemmisítő vereséget szenvedtek a 2016-os választásokon, az MRC által összegyűjtött bizonyítékok azt mutatják, hogy a választási beavatkozás a küldetés részévé vált. Mint azt a Google egyik vezetője egy titokban rögzített interjúban elárulta, a vállalat azon dolgozik, hogy aktívan “megelőzze a következő Trump-helyzetet”.

Donald Trump elnökké válása után a technológiai óriásvállalat választási beavatkozása a négyévenkénti megjelenésről kétévente felütötte csúnya fejét. Minden alkalommal megpróbálta elhárítani a problémát és lekicsinyelni aljas cselekedeteit. De ha a történeti egészet együttesen nézzük, a Google választási beavatkozása következetes volt, és csak egyre kiterjedtebbé vált.

Az alábbiakban az MRC megállapításainak néhány kiemelkedő pontját mutatjuk be. 

2008-ban a Google támogatta a radikális, fiatal Obama szenátort, és cenzúrázta Clinton szenátor támogatását. Simon Owens újságíró akkoriban arról számolt be, hogy a technológiai óriás felfüggesztette azoknak az íróknak a fiókjait, akik Clinton-párti, Obamát kritizáló blogokat írtak. “[A cenzúrázott bloggerek] közül három dolog volt közös” – írta Owens. “A legtöbb Hillary Clinton-párti blog volt, mindegyik Barack Obama-ellenes, és többen szerepeltek a justsaynodeal.com, egy Obama-ellenes weboldalon”.

A Google lehetővé tette, hogy a felhasználók rágalmazzák az akkori vezető GOP elnökjelöltet, Rick Santorumot. A Google nem volt hajlandó kijavítani egy “Google-bombát”, amely Santorumot rágalmazta. A Google “bombázása” régebben egy olyan módszer volt, amellyel a felhasználók manipulálhatták a Google algoritmusát, és weboldalakat valamint neveket társíthattak nemkívánatos keresőkifejezésekhez. A Google kereső összekapcsolta a webhelyeket és kifejezéseket, ha elég sok webhely ugyanazt a hiperhivatkozást helyezte el ugyanazon kifejezés vagy kifejezések fölé. A Big Tech vállalat korábban azt állította, hogy véget vetett a népszerű internetes tréfának, sőt, korrigálta is a problémát, amikor az a Fehér Ház Obamának szánt honlapját érintette. Amikor azonban Santorum csapata felhívta a Google figyelmét a problémára, a platform határozottan megtagadta a probléma megoldását, és ismét Obamának kedvezett.

Ez is érdekelheti:  Újabb orosz hírügynökségeket tilt be az Európai Unió

2016-ban a Google mind az algoritmusát, mind a “partnereit” arra használta fel, hogy hiábavaló módon megpróbálja Clinton-t a célvonal fölé tolni. A SourceFed egyik tanulmánya megállapította, hogy a Google algoritmusa kizárta a potenciálisan káros automatikus kitöltési találatokat a Clinton állítólagos bűncselekményeire és a botrányos külügyminiszteri hivatali ideje alatti esetleges vádemelésre rákérdező keresésekre. A Google elrejtette a hibáit, és ehelyett azt javasolta a felhasználóknak, hogy olyan dolgokra keressenek, mint “Hillary Clinton bűnügyi reform” és “Hillary Clinton India“, de nem tette ugyanezt más, vitatott kereséseknél olyan jelöltekre, mint Donald Trump és Bernie Sanders. A platform “partnerekkel” dolgozott a latin-amerikai szavazatok növelésén is, abban a reményben, hogy Clintont támogatják – derül ki a Fox News akkori főműsoridős műsorvezetője, Tucker Carlson által feltárt belső e-mailekből. Egy kiszivárgott e-mail-láncban az egyik alkalmazott azt magyarázta, hogy a Google “csendes adományt” tett azzal, hogy partnerével, a Voto Latinóval együttműködve fizetett a latin szavazóknak, hogy a “kulcsfontosságú államokban” el tudjanak menni a szavazóhelyiségekbe. A techóriás “segített nekik reklámkampányokat is létrehozni, hogy népszerűsítsék az utazásokat”. Ezek és a választási beavatkozás és cenzúra hasonló módszerei valószínűleg hozzájárultak ahhoz a 2,6 millió szavazathoz, amelyet a Google 2016-ban eltolt, Robert Epstein adattudós és kutató pszichológus szerint.

Ahogy a választások kategorikusan megváltoztatták az ország politikai hőmérsékletét, 2016 megváltoztatta a dolgokat a Google-nál is. Röviddel a választások után, egy vállalati szintű megbeszélésen Ruth Porat, a Google pénzügyi igazgatója azt ígérte a Google alkalmazottainak, hogy a vállalat “nagy erejét, erőforrásait és hatókörét” a baloldali értékek előmozdítására fogja használni. A vállalat betartotta ezt az ígéretet, és 2016 után a Google cenzúrája egyre nagyobb méreteket öltött.

A kutatók egyértelmű bizonyítékokat találtak a 2018-as választási beavatkozásra. A kutatás kimutatta, hogy a Google “jelentős liberálisbarát elfogultsága elég lett volna ahhoz, hogy Orange megyében mindhárom kongresszusi körzetet elég könnyen republikánusról demokratára változtassa”. 

Valóban, mindhárom kékre váltott. Ugyanebben a választási ciklusban a Google a “nácizmust” jelölte meg a kaliforniai GOP egyik ideológiájaként, amikor a felhasználók rákerestek a politikai pártra. Az AllSides, egy olyan cég, amely a hírügynökségeket politikai elfogultság szempontjából értékeli, megállapította, hogy a Google News kezdőlapján linkelt történetek mindössze öt százaléka származott jobboldali médiumoktól. A platform viszont 15-ször annyi tartalmat tolt ki az AllSides által baloldaliként azonosított médiumoktól. Hasonlóképpen, a News fülön a “Trump” kifejezésre történő keresés több mint hétszer annyi olyan médiaszolgáltatótól származó tartalmat jelenített meg a találatok első oldalán, amelyeket az AllSides baloldalinak címkézett, mint azokat, amelyeket jobboldalinak ítélt.

Ez is érdekelheti:  Egyetemlázadások: ez nem pusztán antiszemitizmus

2020-ban a Google kiválasztotta a neki tetsző és nem tetsző jelölteket, és folytatta az elfogult cenzúrázást. A 2020-as demokrata előválasztás során a technológiai óriás letiltotta Tulsi Gabbard akkori elnökjelölt Google Ads-fiókját, éppen akkor, amikor a Demokrata Párt első előválasztási vitáját követően ő lett a legtöbbet keresett jelölt.

 “A Google kampányommal szembeni diszkriminatív fellépése jól tükrözi, hogy mennyire veszélyes az internetes keresés feletti teljes dominanciájuk, és hogy a nagy technológiai cégek növekvő dominanciája a közbeszédünk felett hogyan fenyegeti alapvető amerikai értékeinket” – mondta Gabbard az esetre reagálva a The New York Timesnak adott nyilatkozatában. A technológiai óriást azzal is vádolták, hogy megakadályozta, hogy a GOP adománygyűjtő e-mailek eljussanak a felhasználók postaládájába, és csak a demokratáknak küldött “menj szavazni” emlékeztetőket. Ezek és a választási beavatkozás hasonló módszerei valószínűleg hozzájárultak ahhoz a legalább hatmillió szavazathoz, amelyet a Google 2020-ban eltolt a kutatások szerint.

2022-ben a Google a kulcsfontosságú versenyek jelöltjeinek cenzúrázásával tette a mérlegre a hüvelykujját, és folytatta a média cenzúrázását. Az MRC Free Speech America tanulmánya szerint a Google a legversenyképesebb szenátusi versenyek republikánus kampányoldalait 83 százalékban eltemette. A 12 jelölt közül tíz nem került be a top 6 keresési találat közé, hét pedig egyáltalán nem jelent meg a keresési találatok első oldalán. Az MRC Free Speech America hasonló kutatások során azt vizsgálta, hogy a Google hogyan bánt 10 olyan politikussal, akik a Big Tech kritizálásáról ismertek, akár törvényhozói, akár hangadói szinten. A kutatók megállapították, hogy a Google mind a 10 politikus kampányoldalait eltemette, hét politikus pedig egyáltalán nem jelent meg a találatok első oldalán. Az MRC Free Speech America elemezte a Grúziában a 2022-es szenátusi előválasztási verseny során végzett kereséseket Raphael Warnock szenátor (D) és Herschel Walker (R) között. Nagyon sokatmondó felfedezés, hogy a Google eredményei Warnocknak kedveztek egy olyan ingadozó választókerületben, ahol valószínűleg nagyobb arányban élnek bizonytalan szavazók. A platform Walker weboldalát teljesen kitörölte a találatok első oldaláról. Az AllSides 2020-ban is ismét a Google News elfogultságát találta. A cég megállapította, hogy a Google News kezdőlapján szereplő történetek 61 százaléka baloldali médiumokhoz kapcsolódott. Eközben csak három százalékuk linkelt jobboldali médiumokhoz – ez 20:1 arányú eltérés.

Ez is érdekelheti:  Elhallgatja a baloldali sajtó Karácsonyék újabb, bűncselekménygyanús botrányát

Nyakunkon a 2024-es választási ciklus, és a Google máris elkezdett beavatkozni. Az MRC Free Speech America megállapította, hogy a Google eltemette a hivatalban lévő elnök, Joe Biden minden jelentős ellenfelének (ifjabb RFK, valamint 15 republikánus jelölt) kampányoldalait. A “republikánus elnökválasztási kampány honlapjaira” keresve a Google a demokrata Mariane Williamsont adta vissza, de nem Donald Trump volt elnököt, Ron DeSantis floridai kormányzót, Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzót, Vivek Ramaswamy üzletembert és másokat). Ráadásul a Google mesterséges intelligenciája, a Gemini (korábban Bard) megtagadta a választ azokra a felkérésekre, amelyek Biden két legnagyobb gyengeségét firtatták: az elnök mentális egészségét és a folyamatban lévő határválságot. A chatbot ehelyett azt sugallta, hogy a lekérdezések választásokkal kapcsolatosak, ami így is van. “A választások összetett téma, gyorsan változó információkkal” – állította válaszában a Gemini. “Ha biztos akar lenni abban, hogy a legfrissebb és legpontosabb információkkal rendelkezik, próbálja ki a Google keresést”.

Tekintettel a Google választási beavatkozásának és cenzori tevékenységének következetes jellegére, a nagy technológiai óriáscéget rá kell venni, hogy térjen a sarkára. Az MRC Free Speech America azt ajánlja, hogy a Kongresszus, az állami törvényhozások és az amerikai polgárok tegyenek lépéseket a Google kivizsgálására és az amerikai demokráciába való beavatkozásának visszaszorítására.

Mike Johnson házelnöknek (R-LA) utasítania kell az illetékes bizottságokat és bizottsági elnököket, hogy vizsgálják ki a Google-t az emberek alkotmányos jogainak megsértése miatt; a kormányzattal való együttműködésért a szólásszabadság megsértése érdekében; a választásokba való beavatkozásért a be nem jelentett természetbeni hozzájárulások révén; és a felhasználók becsapásáért a szolgáltatási feltételek be nem tartásával.

Az állami törvényhozóknak meg kell oldaniuk minden olyan kérdést, hogy a Google közös fuvarozónak minősül-e, mivel az; és követhetik Texas és Florida példáját, hogy biztosítsák, hogy a Big Tech nem folytathat nézetbeli diszkriminációt.

Az amerikaiaknak fel kell hagyniuk a Google termékek, különösen a Google Search használatával, és helyette a számos alternatíva egyikét kell választaniuk. Kutatásaink alapján úgy tűnik, hogy az alternatívák jobb, kevésbé elfogult eredményeket produkálnak.

 

Kiemelt kép: illusztráció / Fotó: news.thedumshow.com

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük