KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az amerikai hírszerzés szerint Prigozsint kiiktathatták

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Továbbra sem világos, hogy miért zuhant le a Szentpétervár felé tartó magánrepülőgép, melynek fedélzetén utazott a Wagner zsoldos magánhadsereg korábbi és jelenlegi vezetője is. Amerikai, nyugat-európai és magyar szakértők, valamint hírszerzési források azt valószínűsítik, hogy a repülőt támadás érte, méghozzá azzal a céllal, hogy likvidálják Jevgenyij Prigozsint, a katonai magánvállalt alapítóját, aki két hónappal ezelőtt puccsot kísérelt meg, és Moszkva felé irányította csapatait.

Egy előzetes amerikai hírszerzési értékelés arra a következtetésre jutott, hogy valószínűsíthetően szándékos robbantás okozta a Jevgenyij Prigozsin halálát okozó repülőgép-szerencsétlenséget. Az AP hírügynökségnek nyilatkozó amerikai és nyugat-európai tisztviselők elmondták, a Wagner-vezér nagy valószínűséggel régóta célpontnak számított, és ez a „merénylet” beleillik abba a sormintába, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök által ellenségnek tekintett személyek likvidálásában ölt testet. A tisztviselők nem árultak el részleteket arról, hogy pontosan mi okozhatta a robbanást.

Pat Ryder tábornok, a Pentagon szóvivője szerint nem helytállók a sajtóban megjelent hírek, amelyek szerint föld-levegő rakéta lőtte le a gépet.

CNN megkérdezett három amerikai tisztviselőt, akik szerint

az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy rakéta lőtte volna le azt a repülőgépet,

bár hozzátették, hogy az amerikai hírszerzés még mindig a kezdeti szakaszban van annak felmérésében, hogy mi okozhatta a magánrepülőgép szerdai lezuhanását Moszkva mellett. A források arra figyelmeztettek, hogy túl korai lenne konkrét állításokat tenni az okokról, de több lehetőséget is vizsgálnak, egyebek mellett azt, hogy egy, a fedélzeten lévő robbanószerkezet okozta a balesetet.

Magyar szakértők is hasonlóan vélekedtek az esetről. Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint a videók alapján nagy a valószínűsége annak, hogy a repülőgépet lelőtték. Bejegyzésében azt is megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin az a típusú vezető, akinek még az árulás gondolata is bűn, utalva arra, hogy a Wagner zsoldos magánhadsereg a gép lezuhanása előtt két hónappal zendülést hajtott végre Oroszországban, ami után a katonai magánvállalkozás további tevékenységét ellehetetlenítették, katonáit pedig az orosz reguláris erők kötelékeibe rendelték.

Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint

nem kérdés, hogy Prigozsin gépe nem pilótahiba vagy technikai meghibásodás miatt zuhant le. Mint írta, a lezuhanás után készített felvételeken látszik, hogy a gép farokrésze és az egyik szárnyrésze viszonylag messze került a törzstől, ami robbanásra utal a zuhanás előtt.

A szakértő véleménye szerint a kérdés csak az, hogy belülről történt-e a robbanás vagy kívülről, vagyis robbanószerkezet vagy légvédelmi rakéta végzett-e Prigozsin magángépével.

Mint ismert, szerda este lezuhant egy Moszkvából Szentpétervárra tartó Embraer Legacy típusú magánrepülőgép a Tver megyei Kuzsenkino falu közelében. A fedélzeten tartózkodó mind a tíz ember életét vesztette. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság közlése szerint a repülőgép fedélzetén tartózkodott Prigozsin és Dmitrij „Wagner” Utkin, a zsoldoscsoport parancsnoka is.

Azóta az orosz elnök is megszólalt az ügyben. Vlagyimir Putyin azt mondta, Alekszandr Basztrikin, az orosz nyomozó bizottság (SZK) elnöke jelentést tett neki az előzetes vizsgálat elkezdéséről. „Meglátjuk, mit mondanak majd a nyomozók a közeljövőben, a műszaki és genetikai elemzés most zajlik, ez eltart egy ideig” – fogalmazott. Prigozsinról Putyin elmondta, hogy a kilencvenes évek eleje óta ismerte őt. Nehéz sorsú embernek nevezte, aki súlyos hibákat követett el az életben, és aki elérte a szükséges eredményeket mind a maga, mind pedig a közös ügy számára, ahogy azt az utolsó hónapjaiban tette, amikor ő megkérte erre.

Oroszországban főként a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatornák adtak hangot azon véleményüknek, hogy a 62 éves Prigozsint szállító gépet lelőtték.

hirado.hu

Kiemelt kép: illusztráció / Contributor/Getty Images

One thought on “Az amerikai hírszerzés szerint Prigozsint kiiktathatták

  1. Nem vagyok szakértő, nem tudom, mi történt, Putyin se a barátom, hogy mentegessem, de azért ne felejtsük el, hogy Prigozsinnak azért volt jó néhány ellensége. A sok okos pedig még azt se tudja, (és nem is firtatja), hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlatot. Na meg hát meggyilkoltak két Kennedyt is, pedig Amerikában nincs Putyin, ott tombol a demokrácia.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: