KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az amerikai elnök tárgyalna a kínai államfővel, de nem kér bocsánatot a megfigyelő léggömb megsemmisítéséért

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok nem akar új hidegháborút Kínával, de nem fog bocsánatot kérni – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a washingtoni Fehér Házban.

Az elnök sajtótájékoztatóján, amelyen első alkalommal nyilatkozott az elmúlt hetekben amerikai légtérben megsemmisített megfigyelő léggömbökkel kapcsolatban, megismételte, hogy országa versenyt akar Kínával és nem konfliktust. Időpont említése nélkül közölte, tárgyalást tervez Hszi csin-Ping kínai elnökkel, emellett pedig fontosnak nevezte a kommunikációs csatornák nyitva tartását a diplomaták és katonai szakértők között.

Az amerikai-kínai viszonyban az elmúlt másfél hétben feszültséghez vezetett, hogy egy kínai megfigyelő léggömb 8 napon keresztül sodródott az észak-amerikai légtérben, mielőtt az amerikai légierő február 4-én megsemmisítette.

Az elnök közölte, hogy a múlt hétvégén Észak-Amerika felett lelőtt három azonosítatlan tárgy vélhetően nem kapcsolódik Kína léggömb-programjához, illetve más egyéb országhoz sem. Hozzátette: a hírszerzés elemzi és értékeli az eszközöket, de a jelenlegi feltételezések szerint azok nagy valószínűséggel üzleti vállalkozásokhoz, vagy kutatóintézményekhez tartoztak, amelyek időjárási, illetve egyéb tudományos méréseket folytattak.

Arról is beszámolt, hogy az amerikai kormány szigorítja a légtérben közlekedő legénység nélküli repülő eszközökre vonatkozó szabályokat. Az elnök utasítást adott nemzetbiztonsági tanácsadójának az amerikai légtérben közlekedő eszközökre vonatkozó szabályok felülvizsgálatára. Célnak nevezte a pilóta nélküli légi eszközök észlelési képességének javítását, az ilyen eszközök felbocsátására és üzemben tartására vonatkozó szabályozás frissítését, valamint egy naprakész és elérhető nyilvántartás felállítását az ilyen jellegű tárgyakról. Hozzátette: Antony Blinken külügyminiszter feladata lesz, hogy próbáljon meg egy globális normarendszerről megállapodni ezen a jórészt szabályozatlan területen.

Ez is érdekelheti:  Fico: A Nyugat a „legrosszabb forgatókönyvet” készítheti elő Ukrajnában

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük