KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az AfD titokzatos felemelkedése – Türingiában akár 30 százalékot is elérhet a támogatottsága

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Alternatíva Németországért (AfD) gyors felemelkedéséről beszél immáron mindenki. A felmérések szerint a jobboldali konzervatív párt országosan 18 és 19 százalék között mozog. Türingiában nemrég még a 30 százalékot is elérte, és ezzel minden más pártot megelőz. Mint mindig, a mainstream média most is értetlenül áll a párt erősödésének okai előtt.

Egyesek igyekeznek nyugtatgatni és a közvélemény-kutatások hibahatárára mutogatnak, ami néhány százalékpont.

Ez tehát valószínűleg csak statisztikai eltérés – nincs ok az aggodalomra, folytassuk a szokásos módon! – magyarázzák.

De az AfD erősödésének trendje ennél jóval tovább mutató. A legutóbbi szövetségi választásokon a párt alig több mint 10,3 százalékon állt, most már a 20 százalékot súrolja. Ez korántsem csupán a statisztikai hibahatáron belüli eltérés, hanem valós társadalmi tendenciát tükröz.

Mások az uniópártokat és/vagy az FDP-t hibáztatják, azt állítva, hogy „normalizálták a jobboldali populista narratívákat”. Hasonló vádakkal illetik a médiát is, amely a menekültkérdésről való tudósításával és azzal, hogy felületet biztosított az AfD-nek, növelte a párt támogatottságát.

Ezek az elméletek azonban abszolút téves irányba mutatnak. Az emberek túlnyomó többsége nem olyan hülye, hogy bármilyen propagandával vagy „narratívával” megetetve akármit elfogadna. Az igaz, hogy a média képes befolyásolni a hangulatot, de ha csak ők lennének a döntő tényezők, akkor bármelyik kormány – amelyiknek elegendő médiatámogatása van – gyakorlatilag a végtelenségig hatalmon maradhatna. A történelemben azonban többször megtörtént, hogy az erre stratégiát építő kormányok megbuktak, tehát ezt az elképzelést nyugodtan el lehet vetni. Az emberek életének közvetlen valósága az, ami döntő hatással van a gondolkodásukra.

Ráadásul durva torzítás lenne azt állítani, hogy az AfD-t szándékosan támogatta az állam és annak médiája. Éppen az ellenkezője a jellemző: a Merkel vezette CDU/CSU évekig vehemensen elhatárolódott az AfD-től – a jobboldali konzervatívok mégis folyamatosan bővíteni tudták a támogatottságukat.

A médiával kapcsolatban az is egyértelmű, hogy szüntelenül kritizálták és démonizálták az AfD-t. Ha egyáltalán szóba került az AfD, akkor általában kritikus felhanggal. A német média képviselőiről pedig tudni kell, hogy túlnyomórészt a Zöldek támogatói. Az újságírók nagy többsége a vörös-zöldekkel cimborál. Abszurd az az állítás, hogy az AfD magas közvélemény-kutatási eredményei elsősorban azzal magyarázhatók, hogy a többi párt vagy a média szándékosan népszerűsítené őket.

Aki az elmúlt hónapokban rendszeresen és figyelmesen követte a híreket, könnyen felismerheti az AfD folyamatos felemelkedésének valódi okait. A helyi politikusok újra és újra panaszkodtak a bevándorláspolitikával kapcsolatos nagy problémákra, és támogatásra szólítottak fel. Kifejezetten figyelmeztettek arra is, hogy a lakosság körében a hangulat könnyen átfordulhat.

Még a zöld önkormányzati politikusok is látták ezt a veszélyt. Jens Marco Scherf, a bajorországi Miltenberg járási hivatalvezetője például február elején a FAZ-nak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy a 2022-ben befogadott menekültek ellátása már nem lesz lehetséges. Hiányzik a lakhatás és a személyzet. Az erőforrások hiánya miatt az integráció csak „a szerencse jóvoltából lehet megvalósítható”.

Angela Merkel 2015-ös kijelentéseivel szemben megerősítette:

„Nem tudjuk megoldani.”

Scherf Olaf Scholz (SPD) kancellárnak írt levelében a menekültügyi migráció korlátozását követelte. Szintén február elején több, különböző pártokhoz tartozó helyi politikus is gyújtó hangú levelet küldött Scholznak, amelyben a migráció korlátozását és szabályozását követelték. A levél végén így szóltak:

„Kötelezően toloncolják ki azokat is, akik jogtalanul tartózkodnak a Szövetségi Köztársaságban azért, hogy erőforrásainkat azok számára tudjuk biztosítani, akiknek valóban szükségük van a segítségünkre!”

Az emberek látják a problémákat a helyszínen, a közösségeikben, és megoldást várnak az államtól. Az állam azonban a komoly problémák megoldását a szőnyeg alá söpörte és igyekezett a migrációs kérdésben az elfogadást hangsúlyozni. „Meg tudjuk csinálni!” – még mindig ez a szlogen, ahelyett, hogy a polgárok problémáival foglalkoznának és komolyan vennék őket. A politikusok és a média pedig inkább azokat démonizálja, akik a komoly problémákat felvetik.

Miközben az önkormányzatok egyre hangosabban panaszkodtak a migrációval kapcsolatos problémák miatt, a szövetségi kormány a Zöldek döntő befolyása alatt elsősorban a népszerűtlen és társadalomellenes fűtésszabályozásról szóló törvény keresztülvitelével volt elfoglalva. Az ingatlan tulajdonosok milliói, de a régebbi ingatlanok bérlői számára is magas költségeket okozna ennek a törvénynek a bevezetése – egy olyan időszakban, amikor nemcsak az alsó, hanem egyre inkább a középosztály is meggyengült anyagilag. Az ukrajnai háború, az Oroszországtól való gazdasági elszakadás, az emelkedő energiaárak és a rekordokat döntögető infláció – amely mindenekelőtt a mindennapi fogyasztási cikkeket drágítja -, tovább táplálja a tömegeknek a gazdasági visszaeséstől való félelmét.

Tényleg meglepő ezek után, hogy a polgárok egy jelentős része, miután újra és újra csalódott az egyoldalú médiában és a politikusokban is, már nem veszik őket komolyan, nem hisznek nekik és egy olyan párthoz fordulnak, amely pontosan ezeknek a problémáknak a megoldását ígéri?

Az, hogy ezen polgárok többsége elsősorban éppen ezekre a problémákra akar megoldást, korántsem jelenti azt, hogy ideológiailag teljesen egy véleményen lennének az AfD-vel. Ebből következik, hogy nem lehet őket egyszerűen „szélsőjobboldaliaknak” bélyegezni, hiszen a felmérések többször is megmutatták, hogy az emberek azért fordulnak az AfD-hez, mert csalódtak a fennálló politikai irányvonalban. Magának a szövetségi politikának tehát lenne ereje arra, hogy valóban hatékony lépéseket tegyen az AfD megerősödése ellen. Csupán az égető kérdésekkel kellen foglalkoznia enyhítenia a migrációs problémát, leállítani a „klímavédelem” nevében hozott társadalom- és szabadságellenes intézkedéseket, és törekedni az Oroszországgal való normális kapcsolatokra.

Ez azonban a jelenlegi kormánytól aligha várható el. Így a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az AfD tovább fogja növelni támogatottságát.

 

Írta: Von Isaak Funke

Megjelent: Russia Today német nyelvű kiadványában 2023. június 26-án.

Eredeti cím: Der mysteriöse Aufstieg der AfD

Fordította a Nemzeti InternetFigyelő (NIF) közössége

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Utcakép a türingiai Sonnebergben / Gettyimages © Martin Schutt/dpa

 

Kapcsolódó:

Jobboldali áttörés Németországban, most először nyert járási választást az AfD

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: