KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Jobboldali áttörés Németországban, most először nyert járási választást az AfD

A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nyerte a sonnebergi járási időközi választást. Ez áttörést jelent a párt életében, ilyen szinten ugyanis még nem nyertek választást a mindössze tíz éves történetük során.

A párt sikerének értékét növeli, hogy az 56 ezer lakosú járásban valamennyi párt összefogott ellene. Az első fordulóban a konzervatív jelölt 47,2 százalékot szerzett, a mostani másodikban az AfD-s Robert Sesselmann 52,8 százalékkal nyert.

Sonneberg Türingiában, az egykori Német Demokratikus Köztársaság területén fekszik, itt pedig hagyományosan jól szerepel a jobboldal. Felmérések szerint az AfD jövőre három tartományi választást is nyerhet.

A párt ugyanakkor az országos politikában is mind erőteljesebb, a felmérések szerint a választópolgárok 19 százaléka szavazna rájuk, ha most lennének a választások, ez pedig a második helyet jelentené a „konzervatív” CDU/CSU mögött. Ilyen jól még soha nem álltak, a koalícióval szembeni elégedetlenséget jelzi, hogy a szociáldemokraták 17, a zöldek 15, a szabad demokraták 6 százalékon állnak két évvel a szövetségi választások előtt. Az AfD a tervek szerint kancellárjelöltet is állít 2025-ben.

A párt egyebek mellett ellenzi az oroszok elleni gazdasági szankciókat és vitatja, hogy a klímaváltozást emberi tevékenység okozza.

A belügyi hírszerzés néhány hete a „szélsőjobboldali pártokat” nevezte a német demokrácia legnagyobb ellenségeinek, és felszólította az embereket, hogy ne támogassák az AfD-t.

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük