KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Aresztovics: Ukrajnát nem látják szívesen sem a NATO-ban, sem az EU-ban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kijevnek ” nem kellene továbbra is megaláznia magát”, és véget kellene vetnie annak az „illúziónak”, hogy hamarosan csatlakozik az EU-hoz és a NATO-hoz – jelentette ki Alekszej Aresztovics, Zelenszkij egykori tanácsadója.

Arestovics egy pénteken tette ezeket a kijelentéseket és egyben kommentálta az EU Tanácsának december közepén hozott döntését, miszerint az EU megkezdi a tárgyalásokat Ukrajnának a blokkhoz való csatlakozásáról.

„Bármennyire is szeretnénk csatlakozni a NATO-hoz és az EU-hoz – ott nem látnak minket szívesen”

– mondta.

Aresztovics megjegyezte, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása egy újabb nagy háború kirobbanását vetíti előre Oroszországgal, amely már a nyugati nemzeteket is érinti – tette hozzá. A Nyugat „nem hajlandó ezért ilyen árat fizetni” – fogalmazott.

Az a cél, hogy „Ukrajna csatlakozzon egy nagy unióhoz”, „megvalósíthatatlan”, és az egyetlen kiút ebből a helyzetből az, ha”nem alázza meg magát”, és a kül- és belpolitikai kérdéseket Kijevben, „nem pedig Brüsszelben, Washingtonban vagy Moszkvában” intézi – mondta Aresztovics.

Kijevnek ezért „fel kellene ismernie a valóságot”, és saját érdekében kellene megkezdenie a fejlődést, ahelyett, hogy az 1991-es határainak visszaszerzésének és az EU-ba és a NATO-ba való belépésnek az „illúzióját” kergetné – érvelt. Azerbajdzsánt, Izraelt és Dél-Koreát is példaként említette olyan államokra, amelyek nem tagjai ezeknek a szövetségeknek, mégis „elég jól teljesítenek”.

Az Ukrajna EU-csatlakozásának hivatalos tárgyalásának megkezdéséről szóló döntést december 15-én hozta meg a blokk 27 tagállama közül 26 tagállam. Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki Kijev csatlakozásának egyik fő ellenzője volt, kijelentette, hogy országa „nem kíván részt venni ebben a rossz döntésben”, és a szavazáskor elhagyta a termet.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök 2022 szeptemberében jelentette be, hogy felgyorsítja országa NATO-csatlakozási kérelmét, azt állítva, hogy „de facto már bejutottunk a NATO-ba”, és a kérelmet azért nyújtották be, hogy „de jure is” megvalósuljon.

Ez is érdekelheti:  „A kígyók nem csak kígyózni, vedleni is tudnak”

Joe Biden amerikai elnök azonban korábban lehűtötte az ukrán kedélyeket, 2023 júliusában a CNN-nek azt mondta, hogy a Kijev és Moszkva közötti ellenségeskedéseknek véget kell vetni, mielőtt a blokkhoz való csatlakozási kérelmet fontolóra vennék. Ugyanezen év novemberében Zelenszkij elismerte, hogy nem tudja, hogy Ukrajna egyáltalán csatlakozik-e a NATO-hoz vagy sem.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Aleksey Arestovich © Global Look Press / Evgen Kotenko

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük