KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Amerikába települ a Volkswagen? – Atomfegyver Lengyelországba?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Volkswagen azt tervezi, hogy Németországból Amerikába telepíti termelését a földgázhiány miatt. A Bloomberg jelentése szerint a VW német és kelet-európai üzemeiből több modellsorozat gyártását máris átcsoportosítják a belgiumi, portugáliai és spanyolországi gyárakba, mert nem biztosított az energia utánpótlás.

Más német cégektől sem idegen a gondolat, hogy a távozás mezejére lépnek ugyan emiatt, s azért, mert a rendkívül megdrágult energia következtében irracionálisan megnőtt a termelési költség, egyidejűleg pedig csökkent a versenyképesség.

Amerikában nem csak biztosított az energiaellátás, hanem lényegesen olcsóbb is.

A VW fél évig még megpróbálja húzni valahogy Németországban, de ha nem javul a helyzet, hátat fordít az anyaországnak – jelentette a Magyar Békekör tudósítója, s megjegyezte: A tőkének nincs hazája, a pénzvilág hontalan. Ott érzi jól magát, ahol megtalálja hasznát.

Így nincs kizárva, hogy Amerika vagyonát fogja gyarapítani a Skoda is, a csehszlovák ipar egykori büszkesége.

Eközben Moszkvában közölték, hogy fél millió tonna búzát szállítanak ingyen a rászoruló afrikai népeknek. A Kreml szóvivője hétfőn tudatta, hogy a legszegényebb országok akkor is számíthatnak orosz gabonára, ha Oroszország felfüggesztette az ENSZ közvetítésével megkötött gabona megállapodást Ukrajnával, azaz az ukrán gabonaforrás bedugult. Moszkva azért döntött így, mert az ukrán fegyveres erők, brit segédlettel szombaton támadást intéztek azok ellen az orosz hajók ellen, amelyek a Fekete-tengeren biztosították az ukrán gabonát szállító hajók útvonalát a Boszporusz felé.

Kiderült, hogy a támadásban felhasznált önvezérlő torpedók Kanadában, a NATO tagállamában készültek. Bizonyíték rá a torpedó roncsok. A „tengeri drónokat” Odesszából indították útjukra a Szevasztpolnál horgonyzó orosz hadi és kereskedelmi hajók felé, de az orosz védelem megsemmisítette őket, mielőtt célba értek volna.

Nincs az az eszköz, amit a Nyugat be ne vetne, hogy fenntartsa hegemóniáját a világ fölött. Most éppen azt fontolgatja, hogy eleget tegyen-e annak a lengyel felajánlásnak, hogy atombombát telepítsenek Lengyelországba – tudatta az orosz külügyminiszter. „Politikusok új nemzedéke atomfegyverekkel kezd játszadozni” – mondta Lavrov.

Ez is érdekelheti:  Legendás Hungaria- és Piramis-koncertek vinylen

Tudósítónk emlékeztet rá, hogy az ukrajnai katonai helyzet Nyugat szempontjából kedvezőtlen alakulása miatt Washington bővíteni kívánja atomfegyverek Nyugat-Európába telepítését. A Pentagon terveit összefüggésbe hozzák Amerika félelmével, hogy Ukrajna esetleges elvesztése dominó effektust vált ki a NATO kelet-európai szárnyán. Fokozza a gondot, hogy az ukrajnai konfliktus nyomán keletkezett német-francia érdekellentétek miatt meggyengült az Európai Unió tengelye. Macron elnök és Scholtz kancellár olyannyira nem ért egyet az Unió jövőjével kapcsolatos számos kérdésben, hogy az elmúlt hetekben folytatott telefon és személyes megbeszéléseikről dolgavégezetlenül álltak fel, sem közleményt nem tudtak kiadni, sem közös sajtótájékoztatón nem jelentek meg.

Rossz kedvüket megfigyelők annak tulajdonítják, hogy az EU két nagyhatalma egymás rovására próbál úrrá lenni gazdasági nehézségein, és a miattuk éleződő társadalmi feszültségeken. Macron arra számított, hogy Berlin a zsebébe nyúl Párizs gondjainak enyhítéséért, hiszen szövetségesek, de Scholtz az egyre lassuló német mozdonyt igyekszik fűteni, csak éppen nincs mivel. Abban reménykedik, hogy 200 milliárd euróval legalább mozgásban tarthatja. Közös gondjuk a visszájára elsült oroszellenes szankciópolitikából fakad ugyan, de nehéz felhagyni vele anélkül, hogy az óceánon túli Nagy Testvér ne venné zokon nyugat-európai túszainak szabadulását.

„Elszállt a bizalom” – kommentálta a brüsszeli körökhöz közelálló Politico a francia elnök és a német kancellár elhidegült viszonyát.

Lásd még: ITT

Wolfsburg, Moszkva, 2022. október 31. hétfő (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen Macron és Scholz

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük