KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Allende unokája: Chilére a neoliberalizmust erőltették

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Amikor Salvador Allendét 1970-ben megválasztották Chile első szocialista elnökévé, az USA mindent megtett azért, hogy eltávolítsa őt a hatalomból, és gazdasági szabotázs és más eszközök segítségével megteremtette a katonai puccs feltételeit – nyilatkozta az RT-nek Allende unokája, Pablo Sepulveda Allende.

Pablo Sepulveda Allende Rafael Correa volt ecuadori elnökkel beszélt, aki az RT-n új talkshow-t indított, amely az USA által támogatott puccsok sorának vizsgálatával foglalkozik, amelyek a 20. században egész Dél-Amerikában végigsöpörtek.

Támadás a chilei La Moneda palota ellen, az 1973. szeptember 11-i államcsíny napján / PRENSA LATINA

Az Augusto Pinochet által végrehajtott 1973. szeptember 11-i puccsról szólva Allende kijelentette, hogy bár Chilének elismerten számos gazdasági problémája volt abban az időben, kitartott amellett, hogy mindezeket nagyrészt az Egyesült Államok idézte elő.

Emlékeztetett Richard Nixon amerikai elnök hírhedt parancsára, amelyet a CIA-nak adott, hogy „tegye sikolyra a [chilei] gazdaságot”, és akadályozza meg, hogy Allende hatalomra kerüljön, vagy ha ez nem sikerül, akkor távolítsa el őt a hatalomból.

Most, 50 évvel a puccs, és több mint 20 évvel Pinochet diktatúrájának vége után Chile még mindig azzal küzd, hogy megpróbáljon talpra állni – mondta Allende. Annak ellenére, hogy országát időnként Latin-Amerika egyik legfejlettebb nemzeteként írják le, hangsúlyozta, hogy Chile gazdaságáról és társadalmáról sok tévhit kering. Allende rámutatott, hogy az országban még mindig nagy a szegénység, és az emberek többsége súlyosan eladósodott.

Allende azt is kifejtette, hogy a neoliberalizmust, amely a chilei politikában uralkodó ideológia, lényegében a Pinochet-féle önkényuralmi katonai diktatúra 17 évig tartó állami terrorja után kényszerítették Chilére.

Az Allendével készült teljes interjú az RT spanyol nyelvű oldalán olvasható.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Pablo Sepulveda Allende, Chile első szocialista elnökének, Salvador Allendének az unokája / RT printscreen

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

50 éve döntötték meg Salvador Allende chilei népiegység-rendszerét

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: