KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szíria követeli, hogy az USA fizesse ki az általa ellopott olajat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szíria felszólította az ENSZ-t, hogy tegyen lépéseket az Egyesült Államokkal szemben a szíriai terület egyes részeinek megszállása, valamint az ottani természeti erőforrások illegális kitermelése miatt – jelentette a szír állami SANA médiaorgánum. Damaszkusz emellett kártérítést követelt Washingtontól az ország gáz- és olajkészleteinek „kifosztásáért” – fogalmaztak a szíriaiak.

A SANA vasárnapi cikkében idézte a szíriai külügyi és külföldiekért felelős minisztérium által Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának szeptemberi elnökségét betöltő Albániának küldött levelet. Ebben a szíriai diplomaták felszólították a nemzetközi testületet, hogy vessen véget a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmánya megsértésének az Egyesült Államok részéről, amely illegálisan állomásoztat csapatokat az ország északkeleti és délkeleti részén.

Törökország és a NATO az Iszlám Állam olajának legnagyobb felvásárlója-áll a norvég jelentésben !

A minisztérium azt állította, hogy mindezek mellett Washington és a vele szövetséges fegyveres csoportok az ország „gazdagságának és stratégiai erőforrásainak” kifosztásában is bűnösek.

A levélben idézett becslések szerint az amerikai hadsereg által 2011 és 2023 között Szíria olaj- és ásványkincs-ágazatának okozott közvetlen és közvetett kár 115,2 milliárd dollárra rúg.

A dokumentum végén azt követelték, hogy „az amerikai tisztviselőket vonják felelősségre ezekért a bűncselekményekért, és az amerikai kormányzatot kényszerítsék kártérítésre”. Emellett felszólítottak arra is, hogy vonják ki az összes amerikai katonát Szíriából, és adják vissza az összes olaj- és gázmezőt a szír kormánynak.

A múlt hónap végén Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt jósolta, hogy az amerikai katonai jelenlét az országban egyelőre folytatódik. A jordániai Al-Mamlaka TV-nek nyilatkozva Milley megjegyezte, hogy Washington „soha nem fog elsétálni a Közel-Kelet egészéből”. Milley az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) maradványai által a térségben jelentett veszélyre hivatkozva jelentette ezt ki. Elismerte azt is, hogy az olaj az egyik fő oka annak, hogy az USA nem akar kivonulni a térségből.

Szíria 2011-ben süllyedt konfliktusba, amikor ellenzéki csoportok fellázadtak Bassár Aszad elnök kormánya ellen. Aszad 2015-ben behívta az orosz hadsereget, hogy segítse erőit az ISIS elleni harcban. Washington egy évvel korábban már elindította saját katonai hadjáratát, de az USA-t Szíriába senki sem hívta.


Kiemelt képen: Amerikai csapatok járőröznek egy olajkút közelében a szíriai al-Qahtaniyah-ban, 2023. június 14. © AFP / Delil Souleiman/AFP

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: