KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Alapjogokért Központ: az aktív magyarok 58 százaléka Orbán Viktort támogatja

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók körében Orbán Viktor népszerűsége 2021 novembere óta töretlen: az utóbbi 18 hétben a hivatalban lévő miniszterelnök támogatottsága 52-58 százalék között mozgott, az országgyűlési választás kampányhajrájában pedig 58 százalékon áll – közölte az Alapjogokért Központ legfrissebb felmérésének eredményeire hivatkozva kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy Orbán Viktor „baloldali kihívója” ezúttal sem tudott népszerűtlenségén javítani, Márki-Zay Pétert csupán a szavazni szándékozók 25 százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni, az ukrán-orosz háború kitörése óta pedig nincs olyan társadalmi csoport, amelyben népszerűbb lenne, mint Orbán Viktor.

A 2010 óta hivatalban lévő kormányfő népszerűsége az ukrán-orosz konfliktus kitörése óta még növekedett is – folytatták -, az őt támogató, aktív szimpatizánsok aránya a háború kitörése utáni két hétben 52-ről 61 százalékra emelkedett, majd az utóbbi két hétben 58 százalékon állt.

„Mindez azt jelenti, hogy a Magyarországot a háborútól távoltartó, stratégiai nyugalmat és biztonságot hirdető kormányfői hozzáállással a magyarok döntő többsége azonosulni tud” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy a háborús konfliktusba Magyarországot „belesodorni képes javaslatokat megfogalmazó” Márki-Zay Péter támogatóinak köre nem növekedett.
A Gyurcsány Ferenccel összefogó hódmezővásárhelyi polgármestert az aktív szavazók csupán negyede támogatta miniszterelnöki ambícióinak megvalósításában a legutolsó adatfelvételkor, de korábban sem tudott 29 százalékos népszerűségi indexnél jobbat elérni – tették hozzá.

„Márki-Zay népszerűtlensége szembeötlő: továbbra sincs olyan társadalmi csoport, ahol meg tudná szorongatni Orbán Viktort. Ezt igazolja, hogy míg Márki-Zay Pétert két héttel ezelőtt a kormánnyal kritikus, önmagukat ellenzékinek mondó válaszadóknak a 71 százaléka szerette volna miniszterelnökként látni, addig a mostani felmérésben már csak 58 százalékuk” – emelték ki. Hozzátették: a „liberálisok által gyakran hivatkozott fiatalok”, a 18-29 évesek körében is komoly lemaradásban van: 53 százalékuk Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek és csak 22 százalékuk őt. Az ellenzéki listavezető lemaradása Budapesten is nőtt: a fővárosiak két hete 45-42, a mostani felmérésben pedig 46-35 százalékos arányban álltak a hivatalban lévő miniszterelnök mellé – jelezték.

Ez is érdekelheti:  Szétesett az MSZP: lemondott Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes is

Az aktív magyarok 17 százaléka továbbra sem tudja vagy nem akarja elárulni, hogy kit támogatna a két politikus közül – írták.

Az Alapjogokért Központ szerint Márki-Zay Péter lemaradása azért lehet még mindig ilyen tetemes, mert a szomszédban zajló háború kirobbanása előtti és azt követő hetekben is „hibát hibára halmozott, következetlenül és össze-vissza beszélt, majd utólag nem győzött magyarázkodni”. Emlékezetesnek nevezték, hogy korábban tudatlannak nevezte például a vidékieket, gúnyolódott a nyugdíjasokon vagy ostobának titulálta azokat, akik pártolják a gyermekvédelmi törvényt. Mindemellett a korábbiakban kritizálta a rezsicsökkentést, a minimálbért, a 13. havi nyugdíjat vagy az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok hatósági árstopját is. Az utóbbi négy hétben ráadásul több alkalommal is „javaslatot” tett arra, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket a szomszédban zajló háborúba, a kárpátaljai magyarokat pedig oroszbarátsággal vádolta meg, veszélyeztetve ezzel a biztonságukat – közölte a központ.

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük