KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

AFP: A nigeri junta megszakította katonai kapcsolatait Franciaországgal – Nigéria Niger megtámadására készülhet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Niamey válaszolni fog a Nyugat vagy az ECOWAS bármely „agressziójára” – mondták a tábornokok

A nigeri Nemzeti Hazavédelmi Tanács elítélte a Franciaországgal kötött katonai paktumot, és figyelmeztette a szomszédos afrikai államokat, hogy ne avatkozzanak be – írja az AFP. A junta a múlt héten katonai puccsal vette át a hatalmat.

Csütörtök este egy televíziós beszédben a puccsisták kormányának képviselője azt mondta, hogy Niger „azonnal” felfüggeszti a Franciaországgal kötött valamennyi katonai együttműködési megállapodást, beleértve azt is, amelynek értelmében Párizs mintegy 1500 katonát állomásoztat a Száhel-övezet országában.

Korábban a nap folyamán, Niger Párizstól való függetlenségének 63. évfordulóján Tchiani juntája letiltotta a France 24 és a Radio France Internationale (RFI) francia műsorszolgáltatók adását, az AFP jelentése szerint.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) ultimátumot intézett Nigerhez, hogy péntekig állítsa vissza Mohamed Bazoum leváltott elnök hatalmát, különben katonai beavatkozással kell szembenéznie. Niger déli szomszédja, Nigéria a helyi média szerint már megkezdte a csapatok felsorakoztatását a határon.

Egy nigériai küldöttség csütörtökön Niameybe repült, hogy megbeszéléseket folytasson Tchiani juntájával. A küldöttséget Abdulsalami Abubakar, nyugalmazott tábornok vezette, aki 1998-99-ben Nigéria katonai kormányát vezette. Egy másik küldöttséget Algériával és Líbiával folytatott megbeszélésekre küldtek, mivel mindkét ország jelezte, hogy támogatja az új kormányt Niameyben.

Bola Tinubu nigériai elnök közleményt adott ki, amelyben arra utasította mindkét küldöttséget, hogy tegyenek meg „mindent, ami szükséges a nigeri helyzet végleges és békés rendezéséhez”.

Mali és Burkina Faso közölte, hogy egy Nigerrel szembeni inváziót saját maguk elleni háborús cselekménynek tekintenének. Szenegál azonban csütörtökön bejelentette, hogy csatlakozik az ECOWAS Niamey elleni beavatkozásához.

„Ez egy puccs túl sok” – mondta Aissata Tall Sall külügyminiszter.

A junta „elutasít minden szankciót, és nem hajlandó engedni semmilyen fenyegetésnek, bárhonnan is érkezzen az” – mondta Tchiani egy szerdai televíziós beszédében.

„Ha ők [az ECOWAS] a végsőkig követik romboló stratégiájukat, Allah vigyázzon Nigerre, és biztosítsa, hogy ez legyen az utolsó nagy csata, amelyet közösen fogunk megvívni nemzetünk valódi függetlenségéért”.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: A Nigerben uralkodó junta támogatói az ország szabadságáért és a külföldi beavatkozások elleni küzdelemre hívott tiltakozásra gyűlnek össze Niameyben, Nigerben, 2023. augusztus 3. © AP / Sam Mednick

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: