KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Wagner visszatért a harctérre

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Wagner-csoport egykori harcosai visszatértek az Artyomovszk (Ukrajnában Bakhmut néven ismert) melletti harctérre – jelentette szerdán a CNN kijevi parancsnokokra hivatkozva. Az orosz katonai magáncég májusban vonult ki a frontról, majd később fellázat a hatalom ellen.

Szergej Csereváty, az ukrán keleti erők kommunikációs parancsnokhelyettese az amerikai hálózatnak elmondta, hogy a korábbi Wagner-csapatok most az orosz védelmi minisztériumnak vagy a hozzá kapcsolódó struktúráknak dolgoznak, és szétszóródtak a frontvonal különböző egységei között.

„Jelenleg több százan vannak a keleti fronton, különböző területeken” – állította Csereváty.

Egy ukrán drónkezelő Artyomovszk közelében szintén azt mondta a CNN-nek, hogy „Wagner itt van”, hozzátéve, hogy a harcosok „gyorsan parancsnokot váltottak és visszatértek ide”.

A Wagner-csoportnak nagy szerepe volt abban, hogy elfoglalták Artyomovszkot, Donbassz egyik kulcsfontosságú erősségét, amelyet május végén, hónapokig tartó elkeseredett harcok után foglaltak el az orosz csapatok. Néhány nappal később Jevgenyij Prigozsin, a PMC időközben elhunyt vezetője bejelentette a frontvonalból való kivonulást kijelentve, hogy a Wagner-csapatok által korábban elfoglalt pozíciókat átadták az orosz hadseregnek.

A kivonulás azonban a Prigozsin és az orosz védelmi minisztérium közötti feszültségekkel teli kapcsolatok között zajlott. A PMC vezetője többször vádolta a védelmi minisztérium tisztviselőit azzal, hogy nem biztosítanak megfelelő lőszerellátást csapatainak. A minisztérium tagadta az állításokat, és azt sürgette, hogy az Ukrajnával folytatott konfliktusban harcoló „önkéntes egységek” kössenek szerződést az orosz hadsereggel – amibe Prigozsin nem volt hajlandó belemenni.

A viszály június végén tetőzött, amikor a Wagner-vezér megvádolta a védelmi minisztériumot, hogy az orosz egységek egyik táborát lőtték – ezt az állítást a minisztérium tagadta. A Wagner ekkeor indította úgynevezett „igazságmenetét” Moszkva felé. Később azonban Wagner beleegyezett, hogy az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök által közvetített, Moszkvával kötött megállapodás részeként leállítja az akciót.

Ez is érdekelheti:  Két éve nem volt erre példa: Oroszország több földgázt szállított Európába, mint az USA

Ennek eredményeként a Wagner-csapatok ajánlatot kaptak Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy vagy szerződést kötnek a védelmi minisztériummal, vagy áttelepülnek Fehéroroszországba, Moszkva egyik legfontosabb szövetségeséhez.

Prigozsin több magas rangú Wagner-ügynökkel együtt augusztusban halt meg egy repülőgép-szerencsétlenségben az oroszországi Tver régióban. Az incidens kivizsgálása jelenleg is folyik. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára szerint vizsgálják annak lehetőségét is, hogy a baleset akár „előre megfontolt bűncselekmény” is lehetett.

Nemzeti internetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük