KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A szerb kormányfő megköszönte az orosz titkosszolgálatok figyelmeztetését

Ana Brnabic szerb miniszterelnök köszönetét fejezte ki az orosz biztonsági szolgálatoknak, amelyek figyelmeztették Szerbiát a fővárosban tervezett zavargásokra – írta meg az oroszhirek.hu.

A nyugatbarát tüntetők vasárnap este megpróbáltak betörni a belgrádi kormányépületekbe, amit Aleksandar Vucic szerb elnök színes forradalomnak nevezett. Míg Vučić kezdetben megköszönte a meg nem nevezett „külföldi szolgálatoknak”, hogy a szerb biztonsági szolgálatok „pontosan tudták, mire készülnek a gengszterek”, Brnabić később elárulta, hogy Belgrádot Moszkva tájékoztatta a készülő eseményekről.

„Úgy érzem, hogy fontos, különösen ma este, hogy kiálljunk Szerbia mellett, és köszönetet mondjunk az orosz biztonsági szolgálatoknak, akik rendelkeztek az információkkal, és akik megosztották velünk azokat” – mondta Brnabić a Pink TV-nek vasárnap este.

„Csak köszönetet tudok mondani, és ez valószínűleg nem lesz népszerű a nyugatiak körében” – mondta a miniszterelnök, majd kijelentette: amikor megosztották ezt az információt a nyugati szolgálatokkal, azok ezeket a híreket dezinformációnak nevezték.

Vasárnap kormányellenes tüntetések törtek ki Szerbiában, az ellenzék szavazatlopással vádolta a kormányzó Szerb Haladó Pártot (SNS) a múlt heti parlamenti választásokon, amelyeken a párt legyőzte az EU-párti Szerbia az Erőszak Ellen (SPN) koalíciót.

Vučić hazugságként utasította vissza a vádakat, és azt állította, hogy a tiltakozásokat a Nyugat szponzorálta, amely az Oroszországhoz fűződő kapcsolatai és a Koszovóra vonatkozó szerb követelések feladásának elutasítása miatt akarja eltávolítani őt a hatalomból.

A belgrádi zavargásokat követően Vučić várhatóan Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz nagykövetet fogadja rezidenciáján, amely a tüntetés helyszínével szemben lévő téren található – jelentette a helyi média az elnöki sajtószolgálatra hivatkozva. Ivica Dačić külügyminiszter is találkozót tervezett az orosz nagykövettel.

 

Kiemelt képen: Több ezren tiltakoztak vasárnap Belgrád belvárosában a december 17-i választások megismétlését követelve, a tömeg be akart törni a városi közgyűlés épületébe is / Fotó: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük