KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A német költségvetésnek 135 milliárd euróba kerül a válságenyhítés

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A válság terheinek enyhítésére szánt három támogatási csomag három év alatt mintegy 135 milliárd euróba kerül majd a német szövetségi költségvetésnek – írja a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete a honlapján szerdán publikált kimutatásában.

A 135 milliárd eurós költségvetési kiadás a 2021-es bruttó hazai termék 3,8 százalékának felel meg. Az idén 33,3 milliárd euró, jövőre 49,0 milliárd euró, 2024-re pedig 52,2 milliárd euró jut a szövetségi költségvetésre. „Az összeg nem tartalmazza a gáz- és áramár-limitet, amely további 90 milliárd euróra becsülhető, és amelyet a Bundestag még nem fogadott el” – mondja Max Lay, az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) adószakértője.

„A magasabb energiaárak miatti reáljövedelem-kiesést mindenképpen a társadalomnak kell viselnie”

– figyelmeztet Andreas Peichl társszerző.

„Az állam megakadályozni nem, csak újraelosztani tudja ezeket a terheket. Ha az állam a teljes lakosságot védőernyő alá akarná venni, akkor vagy kevesebb közszolgáltatást lenne kénytelen nyújtani, vagy a jövőben magasabb adókat kellene kivetnie”

– mutatott rá, hozzátéve, hogy a támogatási csomagokra két szabály érvényes: az energiatakarékossági ösztönzők fenntartása mellett kell a különösen érintett háztartások terheit enyhíteni.

„A legnagyobb kiadást az idén a munkavállalók nettó 10,4 milliárdos energiapénze jelenti”

– tette hozzá Lay.

A nyugdíjasok energiapénze 6 milliárd eurót, az energiaadó átmeneti csökkentése pedig 3,1 milliárd eurót tesz ki. 2,7 milliárd euró megy el az alapadó-mentesség szélesítésére, 2,5 milliárd a 9 eurós tömegközlekedési jegyre és 2,0 milliárd a gáz forgalmi adójának csökkentésére. A jövő évben a gáz forgalmi adójának csökkentése további 6,5 milliárd euróba fog kerülni.

Ez is érdekelheti:  Magyarország nem írta alá az LMBTQ személyekről szóló EU-s nyilatkozatot

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük