KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A lengyel parlament jóváhagyta a 2024-es költségvetést

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Jóváhagyta a lengyel parlament csütörtökön a több mint 5 százalékos államháztartási hiányt előirányzó 2024-es költségvetésről szóló törvény tervezetét.

A jogszabályt most a felsőháznak továbbítják.

A jelenleg 457 fős alsóházban a tervezet mellett 240 képviselő szavazott, 191-en ellenezték az elfogadását, hárman tartózkodtak, 23-an nem vettek részt a szavazáson. Nemmel szavaztak az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS), valamint a jobboldali, ellenzéki szövetség, a Konföderáció tagjai.

A tervezet szerint az állami bevételek közel 682,4 milliárd zlotyt (59,1 ezer milliárd forint), a kiadások pedig 866,4 milliárd zlotyt (75 ezer milliárd forint) tennének ki. A költségvetési hiány nem haladhatná meg a 184 milliárd zlotyt (15,9 ezer milliárd forint).

A tervezethez fűzött indoklás szerint az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 5,1 százalékát tenné ki az uniós módszertan szerint. A kormány korábban bejelentette: a következő években intézkedéseket tesz a hiány csökkentése érdekében. A lengyel monetáris tanács hétfői közleménye szerint a mutató 2023-ban az előre jelzett 5,6 százaléknál alacsonyabb lehet.

A védelmi kiadások 118 milliárd zlotyt (10,2 ezer milliárd forint), vagyis a GDP 3,1 százalékát tennék ki. Ezt az összeget azonban Varsó kezdeményezésére nem számítanák bele az esetleges uniós túlzottdeficit-eljárásba.

A kiadások között szerepelnek az előző kormány által megemelt családi támogatások, valamint például a pedagógusok és a közigazgatási alkalmazottak béreinek növelése, ami az új kormány választási ígéreteivel függ össze.

A bevételeket a többi között áfa-behajtással növelnék, amelynek tervezett összege az előző évinél magasabb.

A jogszabályt a parlament mindkét házának január 29-ig kell megszavaznia és továbbítania az államfőhöz. Ha ez nem történik meg, az elnök jogosult lerövidíteni a parlamenti ciklust. A költségvetési törvényt az államfő nem vétózhatja meg, de előzetes alkotmányossági normakontrollra küldheti. Ez idő alatt a kormány az úgynevezett költségvetési provizórium keretei között működne.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: Az európai parlamenti választást meg tudjuk és meg is fogjuk nyerni

Malgorzata Paprocka, az elnöki hivatal államtitkára csütörtökön a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta: Andrzej Duda elnök „nemcsak érdemben, a tervezett kiadások és bevételek tekintetében” fogja értékelni a költségvetést, hanem megvizsgálja az elfogadásának módját is.

Kiemelt kép: wikipedia

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük