KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Gazprom nem fizet osztalékot a nyugati befektetőinek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Gazprom részvényeseinek közgyűlése úgy döntött, hogy nem fizet osztalékot a 2021-es év utáni nyereségből, annak ellenére hogy a tavalyi esztendő rekordbevételt hozott az orosz cégnek.

A hír hallatára a cég részvényei a moszkvai tőzsdén szinte azonnal 30%-ot estek. Ennek ellenére egyes szakértők azt állítják, hogy ez a veszteség lényegében nem játszik különösebb szerepet a cég gazdasági potenciáljában.

Ugyanakkor a Gazprom 6 milliárd dollár összegű osztalék nélkül hagyja például a nyugati befektetőket, és pénzt takarít meg a további munkálatokhoz. A döntést nem a cég hozta meg, hanem a részvényesek, pontosabban inkább a fő részvényes. A menedzsment ugyanakkor felajánlotta, hogy az osztalékpolitikának megfelelően fizet.

A Gazprom fő részvényese az állam. Közvetlenül, illetve az AO Rosneftegazon és az AO Rosgazifikatsiya-n keresztül több mint 50%-ot tulajdonol. Ugyanakkor 25,2% az amerikai letéti jegyek (ADR) birtokosainak tulajdonában vannak, 24,57%-át pedig más bejegyzett jogalanyok teszik ki.

 

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: