KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A front valósága 2024 januárjában – interjú egy orosz katonával

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Tamás már több mint egy éve él a Krímben. Onnan vette fel a kapcsolatot szerkesztőségünkkel, legelső írásai is a NIF oldalain jelentek meg, az „Így élek Oroszországban” című sorozatban. Az elmúlt pár hónapban több helyen járt, sok mindent megtapasztalt. Saját blogot is indított, Tamás a Krímből címmel. Legújabb írása egy interjú, amit egy orosz katonával készített, aki jelenleg is a fronton teljesít szolgálatot.

– Mióta harcolsz az ukrán fronton?

– 2023 februárja óta teljesítek harci szolgálatot. Tartalékos voltam, de én nem kaptam behívót 2022 őszén. Azután jelentkeztem szerződésesnek több barátommal együtt az Urál egyik városkájában. Légideszantos kiképzésem van, szíriai harci tapasztalatom, így sokat nem gondolkoztak rajtam. Volt egy 4 hetes intenzív kiképzés és utána irány Herszon.

– Mivel foglalkoztál előtte?

– Kőműves vagyok, mester fokozattal. Éveket dolgoztam Angliában, viszont családot már Oroszországban szerettem volna alapítani. Itt saját vállalkozásom van, ami most természetesen szünetel. Bár a fizetés kisebb szakmunkásként, de a megélhetési költségek is azok. Most katonaként hozzávetőlegesen akkora a fizetésem, mint Angliában lenne kőművesként, ha leszámítjuk a lakhatási költségeket.

– Nagy szerepet játszott a szerződés aláírásakor a kiemelt anyagi jutattás?

– Őszintén megmondva nálam nem nagyon. Szakmában egész jól meg lehet élni itt is, mindenünk megvan, ami lényeges. Persze mindig lehet többet, jobban keresni. A fronton már vegyesebb a kép, de olyat nem tudok mondani, hogy valaki csak a pénzért csatlakozott. Zsoldosokat a világ bármely táján keresnek még nagyobb összegért és kisebb rizikófaktorral. Az alakulatomban szolgálók jelentős része Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában is el tudna helyezkedni képzettsége és tapasztalatai folytán. Tehát kijelenthető, hogy mindenkiben van ideológiai ok is a harcban való részvételre. Persze van akiben kevesebb, van akiben több. Én az utóbbiakhoz tartozok.

Ez is érdekelheti:  Deutsch Tamás: az EU durván korlátozná a szólásszabadságot

– Alakulatodban csak szerződésesek szolgálnak?

– Igen, viszont tőlünk mindkét oldalra mozgósítottak vannak. A nyári ukrán támadás során kicsit tartottam is ettől, de nem kellett volna: a fiúk nagyon jól tartották a vonalat, minimális veszteséggel sikerült visszavernünk az ellenséget, pedig kiemelt területen voltunk. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy együtt tanulunk. Sokat változott a harctér az előző háborúk óta. A drónok, a hihetetlenül pontos tüzérségi csapások vagy akár a műholdas és egyéb megfigyelési rendszerek hatékonysága új harcmodort kíván a gyalogság részéről.

– Mi a véleményed a harcok jelenlegi állásáról?
– A mi területünkön, ha lassan is, de folyamatos az előrenyomulásunk. Hozzá kell tennem ugyanakkor, hogy nem is sietünk minden esetben. Kiemelt taktikai magaslat elfoglalása esetén például nem törekszünk az alatta húzódó területeknél a frontvonal kitolására. Sokkal többet ér a jó pozíció, mint a több terület! Ha jól belőhető helyen van az ellenség, akkor az ő veszteségük nagyobb, a miénk kisebb. Ezenkívül egyre inkább nő az ukrán hadifoglyok száma a mi frontszakaszunkon. Ez igazolhatja a csökkenő morált és a frontvonaluk megingását is. Tény, a legtöbbjük nincs túl jó passzban.

– Milyennek érzed az intenzitást?

– Vegyes a kép. Nyáron nagy volt, helyenként hatalmas, ősszel változó, most valamivel nagyobb. Minden területen átvettük a kezdeményezést, ez jó hatással van ránk. De mint mondtam, nem sietünk. Már csak a veszteségek minimalizálása miatt sem. Alakulatunk teljesen fel van töltve, ellátmányunk jónak mondható, bár vannak hiányosságok. Viszont hadianyag van bőséggel.

– Említetted a hadifoglyokat. Magad is vettél már részt olyan műveletben, ahol ukrán katonák megadták magukat?

– Az alakulat tagjaként természetesen igen. Az utolsó két katona 60 év fölötti volt! Ez sok mindent elárul a helyzetről. Gyakorlatilag teljesen civilek, egy hétnyi „kiképzés” után küldték ki őket. Az egyik mindazonáltal ideológiai okok miatt csatlakozott az ukrán hadsereghez, a másikat elrángatták a családjától. Fogolycserére várnak ha jól tudom.

Ez is érdekelheti:  Boris Johnson egymillió dolláros interjúja

– Személyes tapasztalatod szerint csökken az ukrán hadsereg humán minősége?

– Úgy gondolom igen, bár védekezéskor ez annyira nem szembetűnő. A harci alakulataik manővereinek minőségéből és a védekezés intenzitásának részleges csökkenéséből arra következtetek, hogy vannak gondjaik. Ez mondjuk összefügghet a hadianyag ellátási nehézségeikkel is, amiket szintén tapasztalunk.

– Szétlőtt települések követik a frontvonalat. Találkoztok helyi civilekkel a harcok során?

– Ritkán. Azért az ilyen frontharcok esetében lehetőség van kiüríteni előtte a területet. Ez például szorosan szembe megy a gázai helyzettel. Bár itt is vannak civil áldozatok mindkét részről, azonban ezek aránya összehasonlíthatatlanul alacsonyabb, mint az izraeliek gázai mészárlásánál.

Készítette: Tamás a Krímből

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: orosz katona / illusztráció

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük