KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„A cél, hogy kíméletlen gyilkosokká képezzük őket” – így néz ki a titkos katonai tábor Franciaországban, ahol ukrán csapatokat képeznek ki

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy titkos franciaországi táborban képzik ki az ukrán csapatokat francia tisztek, azt remélve, hogy a nyugati taktika segíthet Ukrajnának megtörni a fronton kialakult patthelyzetet. A mintegy 300 millió euróba kerülő tréningen a lövészárkok ostromát és gyalogsági harcokat is gyakorolnak, de légicsapásokat is szimulálnak, és a kemény harci körülményekre is felkészítik a katonákat.

Francia gyártmányú fegyvereket cipelő ukránok húzódnak meg egy faluban, hogy felkészüljenek az ellentámadásra. Jelenet egy kelet-ukrajnai tűzharcból? Nem egészen. A helyszín a vidéki Franciaország, ahol egy álfalut rendeztek be, hogy a francia hadsereg az ellenség szerepét eljátszva ukrán csapatokat képezzen ki.

Az ukránok – önkéntesek és behívottak egyaránt – a kiképzés negyedik és egyben utolsó hetét töltik egy francia katonai táborban, és egy 48 órás gyakorlat részeként igyekeznek kamatoztatni azt a tudást, amit az elmúlt egy hónap során elsajátítottak– számol be róla a Politico. 

Franciaország ugyanis ígéretet tett arra, hogy az Európai Unió ukrajnai katonai segítségnyújtási missziója keretében idén 7000 ukrán állampolgárt képez ki Franciaországban és Lengyelországban.

A francia tisztek elmondása szerint a cél az, hogy

kíméletlen gyilkosokká képezzék ki őket.

A hazatérő ukránok egy olyan harctérrel találják majd szembe magukat, ami Ukrajna vezető tábornokának szavaival élve leginkább az első világháború lövészárok-hadviseléséhez hasonlít. A franciaországi kiképzéstől azt várják, hogy a nyugati taktika segíthet Ukrajnának megtörni a patthelyzetet.

Korábban az ukránok kifogásolták, hogy a nyugati kiképzéseiken tanultak nem feleltek meg annak a fajta hadviselésnek, amellyel az oroszok ellen kell szembenézniük.

Azt mondták, problémát jelent, hogy a NATO módszerei légi fölényt feltételeznek – amivel az ukránok nem rendelkeznek. Az oktatásukat ezért kiegészítették további elemekkel, többek között a drónok széles körű használatával.

A tábort meglátogatták a Politico újságírói is,

biztonsági okokból azonban nem hozhatták nyilvánosságra sem a pontos helyét, sem pedig a kiképzésben részt vevő ukránok számát sem.

Az ukrán hatóságok azt sem engedték, hogy katonáik interjút adjanak a sajtó képviselőinek, de az újságíróknak lehetőségük nyílt bepillantást nyerni a tábor életébe.

Ez is érdekelheti:  Holtan találták az Ukrajnába "disszidált" orosz pilótát

Ilyen az élet a titkos táborban

A francia katonák a hét hat napján, 4.30-tól este 8-ig képzik az ukrán csapatokat a lövészárkok ostromára és gyalogsági harcokra, beleértve a városi és az erdei összecsapásokat is. Bár a franciák azt állítják, hogy az ukrán kritikák utáni módosítások nem igényeltek jelentős változtatásokat, most jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a levegőből érkező fenyegetésekre.

A francia kiképzők tüzérséget és gránátokat is használnak, hogy szimulálják a légicsapásokat,

és hogy lássák, hogyan reagálnak az ukránok a (látszat)sebesült katonákra.

Az egyik forgatókönyvben a füstbombákkal és vaktöltényekkel tüzelő francia FAMAS rohamlövegekkel felszerelt ukránoknak egy sáros árkot kellett elfoglalniuk, és biztosítaniuk az ellenséges támadás ellen. Egy másikban egy álfalu meghódítása és megtartása volt a feladatuk.

„A legfontosabb lecke, amit a franciák tanítanak, hogy minél gyorsabban el kell hagyni az utcákat és menedéket kell keresni” – magyarázta az egyik francia százados, aki a városi hadviselési kiképzést felügyelte.

„Az utca a halállal egyenlő”

– tette hozzá.

Ukrajna arra kérte Franciaországot, hogy készítsék fel a leendő katonákat a kemény harci körülményekre is: a hideg, zajos környezetre, az alváshiányos állapotra.

A lövészárkokban ezért állati tetemeket szórnak szét, hogy az ukránok hozzászokjanak a halál szagához. A francia csapatok továbbá rendszeresen meglepetésszerű éjszakai támadásokat indítanak.

Mindenki visszatér a lövészárkokhoz

Az ukrán katonák oktatása

Franciaországnak mintegy 300 millió eurójába kerül egy parlamenti jelentés alapján.

A francia kiképzők szerint ugyanakkor ők is kapnak értékes visszajelzéseket a harctéri tapasztalatokkal kapcsolatban. A francia katonák kiképzése ugyanis hosszú időn át a felkelések elleni harcokra összpontosított, amelynek hasznát vették olyan országokban, mint Mali vagy Afganisztán. Az ukrajnai háború azonban mindezt megváltoztatta.

„Mindenki visszatér a lövészárkokhoz” – fogalmazott egy francia alezredes, a tábor vezetője, hozzátéve, hogy a franciák visszanyúltak a két világháborúból származó doktrínákhoz, és hogy az ukránok számára a gyakorlatokon épített lövészárkokat újra felhasználják majd a francia csapatok kiképzéséhez is.

Ez is érdekelheti:  Gulyás Gergely: Varga Judit és Novák Katalin azt tették, amit ebben a helyzetben tenni kell

„Rájöttünk, hogy erről szólnak a jövő háborúi, így ezeket a készségeket újra el kell sajátítanunk” – mondta.

hirado.hu, Politico

A kiemelt kép illusztráció: Ukrán katonák Kijev környékén, 2023. november 1-jén (Fotó: EPA/Sergey Dolzhenko)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük