KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Bloomberg szerint Oroszország csak órákra áll a csődtől – a Nyugatnak nem kell az „orosz dollár”

A Bloomberg arról számolt be, hogy Oroszország néhány órára van attól, hogy fizessen. Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka ugyanis lejár az a türelmi idő, amely körülbelül 100 millió dollárnyi államkötvény-kifizetésre vonatkozik. 

Amint az RBC (Royal Bank of Canada) a Bloomberg anyagára hivatkozva közölte, ha a befektetők hétfőig nem kapják meg a pénzt, akkor a „nemteljesítés ténye” megállapítást nyer. A türelmi idő éjszaka jár le.

Amennyiben nem történik meg a kifizetés, akkor

„1918 óta ez lesz az ország első nemteljesítése a külföldi adósság tekintetében”

-közölte az RBC.

Anton Siluanov pénzügyminiszter május végén kijelentette, hogy Oroszország továbbra is fizeti külső államadósságát, hogy megőrizze a megbízható hitelfelvevő imázsát.

Siluanov a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) azt mondta, hogy az orosz pénzügyminisztérium továbbra is mindent megtesz azért, hogy a külföldi befektetők megkapják pénzüket az orosz deviza államadósság után.

Mint ismert áprilisban az Egyesült Államok megtiltotta Oroszországnak a külső adósság visszafizetését anélkül, hogy meghosszabbította volna azt az engedélyt, amely lehetővé teszi az orosz államkötvények tulajdonosai számára, hogy kifizetéseket teljesítsenek. Ez az engedély május 25-én lejárt. A londoni Citibank ezután nem volt hajlandó, ügynökségként közreműködni az orosz dollárkibocsátások esetében. Az orosz pénzügyminisztérium ezt a feladatot ezután átadta az Országos Elszámolási Értéktárnak (NSD).

„A nyugati hitelezők először a történelem során fizetésképtelennek akarnak nyilvánítani egy egyébként fizetőképes adóst”

– idézi a Life.ru a tíz legjobb orosz bankvezér egyikét.

„Ha ez megtörténik, akkor ez lesz a világtörténelemben az első olyan mulasztás, amit teljes mértékben az vált ki, hogy a hitelező nem hajlandó visszafogadni a pénzét.”

Vagyis Oroszországot úgy akarja a nyugat fizetésképtelennek nyilvánítani, hogy nem fogadja el tőle azokat a dollármilliókat, amelyeket az oroszok egyébként ki tudnak és ki is akarnak fizetni.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó a CNN-nek: Csak tárgyalásokkal lehet igazságos békét elérni Ukrajnában

Banki szakértők egyébként megjegyzik azt is, hogy Oroszországot további veszélyek emiatt nem fenyegetik, hiszen

az ország ellen már bevezették a legerősebb szankciókat, és a nyugati tőkepiacok hosszú időre bezárultak Oroszország előtt.

 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük