KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Berliner Zeitung az NDK bukásához hasonlítja a németországi eseményeket

A Berliner Zeitungot az NDK végére emlékeztetik a gazdatüntetések. Legalábbis ez a lényege annak a véleménycikknek, amely kedden kora reggel jelent meg. A szerző Anja Reich, a Dossier csapatának vezetője és a Spiegel riporterének, Alexander Osangnak a felesége. Osang keletnémet származása ellenére sikeres újságíró lett Németországban.

Reich megjegyzi, hogy a hírek hallatán a „forradalmi helyzet” kifejezés villan át az agyán, és azt is megfogalmazza, hogy „a népharag képes egy államot megbuktatni”. Az a hangvétel, amit a jelenlegi politikusok a tüntetésekkel kapcsolatban megengednek maguknak, az NDK utolsó napjaira emlékezteti őt, csakúgy, mint a tüntetések állítólagos jobboldali „szervezéséről, behatásáról” szóló kijelentések és a jelenlegi német médiával szembeni egyre intenzívebb szkepticizmus, amelyet már egyre jobban érezni.

Az újságíró azt kérdezi, hogy vajon meddig fokozódik még az elégedetlenség Németországban, és hogy a politikusok mikor veszik majd komolyan az emberek napi gondjait és aggodalmait ahelyett, hogy az elégedetlenségüket kifejező embereket hibáztatják és okolják a kialakult állapotokért.

Anja Reich Lenin és Marx okfejtéseiben keresi a kialakult helyzet magyarázatát és esetleges következményeit. Azt írja:

„Utánanéztem az interneten. Lenin és Marx szerint a forradalmi helyzet a forradalom kiváltója, amelyben elszabadul a kizsákmányolt tömegek nyílt felháborodása. Jellemzői közé tartozik, hogy az uralkodó osztályok képtelenek változatlan formában fenntartani uralmukat, a tömegek aktivitása pedig fokozódik. Ekkor épül fel egy olyan proletárpárt, amely készen áll arra, hogy átvegye a vezetést”.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen a „jobboldali” gazdák tüntetnek a Brandenburgi kapunál / Fotó: Jörg Carstensen/dpa

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük