KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Romániában jön létre a NATO legnagyobb európai légibázisa (videó)

Néhány száz kilométerre a háborús övezettől, Romániában jön létre a NATO legnagyobb európai légibázisa. A tervek szerint ez hamarosan egy román F–16-osokból álló századdal, valamint drónokkal és egy katonai várossal fog rendelkezni. A cél az ott szolgáló katonák szerint más NATO-országok nyugtatása. Szakértők szerint a Nyugat lépései nem a béke irányába mozdítják a konfliktust.

Oroszország, a világ legnagyobb atomhatalma megkezdte nukleáris doktrínája frissítését

– közölte a Kreml szóvivője hétfőn. Dmitrij Peszkov Vlagyimir Putyin korábbi nyilatkozatát erősítette meg. Az orosz elnök ugyanis csütörtökön beszélt arról, hogy Oroszország gondolkodik a nukleáris stratégiájának megváltoztatásán.

„Vlagyimir Putyin korábban azt mondta, hogy folynak megbeszélések az orosz nukleáris doktrína és a jelenlegi helyzet összhangba hozása érdekében. Nos, ez a munka folyamatban van”

mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Oroszország lépései választ jelentenek a Nyugaton zajló folyamatokra. Az elmúlt napokban sorra jelentették be ugyanis az országok, hogy Patriot légvédelmi rakétákat küldenek Ukrajnának. És nemrég derült ki az is, hogy Lengyelország után már Svédország is amerikai nukleáris fegyvereket fogadna a területén. Alig száradt meg a tinta a NATO-csatlakozási szerződésen,

17 katonai bázist kap az Egyesült Államok Svédországban

– írja a Mandiner. A francia Le Monde alapján a magyar hírportál azt írta, a svéd törvényhozás a múlt kedden megszavazta azt az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodást, amely a NATO-csatlakozásnak köszönhetően megengedi az amerikai félnek, hogy állandó támaszpontokat létesítsen az országban.

A megállapodás 17 svédországi katonai bázishoz és kiképzőterülethez biztosít hozzáférést az Egyesült Államoknak, és lehetővé teszi fegyverek, katonai felszerelések és lőszerek tárolását is.

Az egyébként is feszült helyzetet tovább nehezíti, hogy az Ukrajnával szomszédos

Romániában a NATO legnagyobb európai légibázisa jön létre.

Az Index szerint egyelőre nincs szó arról, hogy a NATO beavatkozna az ukrajnai eseményekbe, mégis Romániában alakítják ki a legnagyobb légibázist, a Fekete-tengertől alig húsz kilométerre. A bázis 300 kilométerre van Odesszától, és 400 kilométerre az oroszok által megszállt Szevasztopoltól. A tervek szerint hamarosan egy román F–16-osokból álló századdal, valamint drónokkal és egy katonai várossal bővül majd. Egy brit vadászpilóta szerint korábban a jelenlétük célja az elrettentés volt, most viszont inkább megnyugtatásként szánják más NATO-országok, például Románia számára. Csakhogy

Oroszország szerint mindez provokáció

– erről még korábban beszélt az orosz külügyminiszter a romániai NATO-bázis fejlesztésével kapcsolatban. Szergej Lavrov akkor elmondta: a NATO katonai potenciáljának megerősítése Romániában, Lengyelországban és a balti államokban fokozza a katonai feszültséget Oroszország határainak peremén, valamint veszélyt jelent az ország biztonságára, ezért figyelni fogják a térséget.

Ez is érdekelheti:  Németországban letartóztattak egy házaspárt, mert tiltott orosz csatornákat szolgáltattak

Az ukrajnai konfliktusra adott európai válaszok egyértelműen afelé vezetnek, hogy

újabb államok vonódhatnak be az orosz–ukrán háborúba

– erről beszélt az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1-en. Dornfeld László felhívta a figyelmet arra, hogy ezek miatt vette elő Oroszország most a nukleáris doktrínájának a kérdését.

„Oroszországban az az alapállás, hogy abban az esetben vethető be atomfegyver, ha az ország szuverenitását vagy területi integritását éri fenyegetés. Ukrajna az elmúlt időszakban olyan fegyvereket kapott, amelyek már a 2014 előtti orosz területeket is egyre mélyebben tudja támadni” – mutatott rá Dornfeld László, aki szerint Oroszország ezzel azt bizonyítja, hogy kész a végsőkig folytatni ezt a konfliktust, akár olyan áron is, hogy nukleáris fegyvereit is beveti.

M1 hirado.hu

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 

Kiemelt kép: illusztráció

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük