94 százalékos hatékonyságú a legújabb koronavírus vakcina

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Persze a BBC tudúsítói anyagában ez már 95-re módosult. A hivatalos adatok szerint 94,5 százalékos az eredmény. Természetesen ez is nagyon magas, jó érték, ugyanakkor azt is jól mutatja, hogy milyen nagy az a versenyfutás melyet a gyógyszergyártó cégek mind egymással, mind a Covid 19-el folytatnak.

A Covid-19 elleni védő új vakcina csaknem 95% os hatékonyságú – közölte a Moderna amerikai vállalat a jelenleg rendelkezésre álló vizsgálati adatokból.

A Moderna tudósai innovatív technikát alkalmaztak a vakcina kifejlesztéséhez

Ezek a friss eredmények a Pfizer hasonló eredményei nyomán – ami 90%-is hatékonyságot mutatott – erősítik a bizalmat abban, hogy az oltások majd hozzájárulhatnak a járvány megszüntetéséhez. Mindkét vállalat rendkívül innovatív kísérleti megközelítést alkalmazott az oltóanyagok tervezésénél.

Moderna azt tervezi, hogy a következő hetekben megigényli az engedélyeket az oltóanyag felhasználására.

A vizsgálatban 30 000 ember vett részt az Egyesült Államokban, fele két hetes oltást kapott, négy hét különbséggel. A többieknek placebó injekciókat adtak be. A cég szerint az oltás az emberek 94,5% -át védi.

„A vakcina általános hatékonysága figyelemre méltó volt”

– mondta a BBC News-nak Tal Zaks, a Moderna főorvosa.

Dr. Stephen Hoge, a társaság elnöke a BBC Newsnak elmondta:

„Azt hiszem, egyikünk sem remélte, hogy a vakcina 94%-os hatékonyságú lesz a Covid-19 betegség megelőzésében, ami nagyszerű eredmény.”

A mellékhatásokat tekintve jelentős tünetek eddig nem jelentkeztek, a vizsgálatokban résztvevő paciensek rövid ideig tartó fáradtságról, fejfájásról és fájdalomról számoltak. Peter Openhaw, a londoni Imperial College munkatársa szerint egy jól működő vakcina esetében ilyen enyhe tünetekkel járó immunreakciós hatás várható el.

BBC News nyomán

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük