KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

14 év után dönt a Kúria egy Kossuth téri tüntető kártérítési ügyében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Csaknem 14 évvel a véres gyurcsányi rendőrterror szeptemberi-októberi tombolása után a 2006. október 23-án hajnalban a budapesti Kossuth térről több mint ezer rendőr által erőszakkal és jogellenesen feloszlatott kormányellenes tüntetők egyik meghatározó alakja, Fáber Károly még mindig küzd a teljes igazságtételért.

Akkor őt a rendőrök földre teperték, megbilincselték és 12 órán át fogva tartották. Emiatti kártérítési igényét tavaly jogerősen elutasították, de ő nem adta fel és tovább ment a Kúriához, amelytől keresetének helyt adó törvényes döntést vár.  2020. október 7-én 10 órától a Kúria (Budapest, Markó u 16. fszt.1) nyilvános tárgyalásán felülvizsgálati ítéletet hirdet az ügyben. A három éve zajló eljárásban a jogsértettet dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője képviseli.

14 éve 2006. szeptember 19-21-e és október 23-24-e között az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc öszödi beszédével bizonyságot nyert választási csalás és tisztességtelenség miatt a balliberális kormány távozását követelőkre és az 1956-os szabadságharca emlékezőkre lecsapott a totális rendőrterror: szemkilövésekkel, lovasrohamokkal, kardlapozással, embervadászatokkal, verésekkel, kínzásokkal, önkényes letartóztatásokkal, brutális és tömeges rendőri akciók sorozatával. Ennek volt része az, hogy a már hetek óta Kossuth téren tüntetőket 2006. október 23-én hajnalban az előzetes megállapodást megszegve a rendőrség erőszakkal szétkergette.

2010 után az új kormányzat a jogsértettek elsöprő többsége részére megfelelő jóvátételt adott, azonban még vannak rendezetlen kárügyek, ráadásul a rendőrterrorért felelős akkori politikai-rendőri vezetők, illetve a megtorlásokban részt vett ügyészek és bírók egyelőre lényegében megúszták az elszámoltatást.

A Kossuth téri tüntetés jogellenes feloszlatása okán Fáber Károly vélemény-nyilvánítási szabadság és gyülekezési jog megsértése miatt – 120 másik Kossuth téri tüntetőhöz hasonlóan – egyezség alapján 270 ezer forintnak megfelelő nem vagyoni kártérítés kapott. Mivel azonban vele szemben a rendőrök erőszakot és fogva tartást jelentő szabadság-korlátozást alkalmaztak, így emiatt is jár neki a jóvátétel, de erre a rendőrség nem hajlandó.

Ez is érdekelheti:  Francia zsoldosok kezelik a Caesar önjáró lövegeket Ukrajnában

A Kossuth téri jogsértettek ügyeit 2016 decemberi haláláig néhai dr. Grespik László ügyvéd vitte, aki a tüntetés feloszlatást hazai bírósági úton jogellenesnek nyilváníttatta és 2009-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága elé terjesztette 173 jogsértett ügyét. A jogsértettek közül azóta többen meghaltak és elérhetetlenné váltak: 120 fő az egykori Kossuth téri tüntető közül végül az Igazságügyi Minisztériummal kötött egyezség révén 2018-ban kártérítéshez jutott. 13 jogsértettet csak az egyezségkötést követően sikerült megtalálni, de ügyükben az Igazságügyi Minisztérium érthetetlen és védhetetlen módon máig elzárkózik az egyezségtől, esetükben már várat magára a jóvátétel.

A Fővárosi Ítélőtábla 2019. január 17-én jogerősen elutasította Fáber Károly személyes szabadság és emberi méltóság megsértése miatti kártérítési igényét a Kossuth tériek 2017 őszén indított hazai próbaperében.      Erről szóló közleményünk ITT

Bár 2018-ban  a  Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete megállapította, hogy 2006. október 23-án hajnalban Budapesti Rendőr-főkapitányság az elfogással, leteperéssel, bilincseléssel és fogva tartással megsértette Fáber Károly személyes szabadságát és emberi méltóságát és ezért a rendőri szervet bocsánatkérésre kötelezte, de tévesen úgy döntött, hogy a követelt 730 ezer forint összegű nem vagyoni kártérítés nem jár, mivel az elévült.  A másodfokú bíróság más indokkal, de szintén elévülést megállapítva tévesen elutasított Fáber Károly kárigényét. A justizmordok miatt felülvizsgálati kérelem előterjesztésére került sor, ezért kerül sor a holnapi tárgyalásra.Szintén téves elutasító döntés született 2019 novemberben a 2006 szeptember 19-i embervadászatok során meghurcolt Dukán Dánielnek az őt megverő és két napos őrizetben tartó rendőrséggel szembeni kárigénye ügyében a Kúrián. A háromtagú bírói tanács elnöke a számos vitatható határozatban részes dr. Baka András volt, aki azonban idén nyugdíjba vonult. A képtelen döntést az Alkotmánybíróság nem találta Alaptörvény-ellenesnek.

Dukán Dániel végül hiába fordult ezt követően az Emberi Jogok Európai Bíróságához: kérelmét az Emberi Jogok Európai Egyezményét többszörösen is sértő módon az erős liberális befolyás alatt álló strasbourgi testület érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Ez is érdekelheti:  Lavrov a legnagyobb orosz médiaszolgáltatóknak adott ma interjút

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd – Európa jogi szakjogász

a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) ügyvezetője  njsz@nemzetijogvedo.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük