ÉLŐ KÖZVETÍTÉSEN LEHET MAJD NYOMON KÖVETNI A NEMZET ZÁSZLÓJA AZ ANDRÁSSY ÚTON RENDEZVÉNYT!

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij egy harmadik világháborúval fenyeget

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij készen áll tárgyalni Vlagyimir Putyinnal, de figyelmeztetett, ha bármilyen tárgyalási kísérlet kudarcot vall, az azt jelentheti, hogy a két ország közötti harc „egy harmadik világháborúhoz” vezethet. Az ukrán elnök erről a CNN-nek adott vasárnapi interjújában beszélt.

Mint mondta, „készen állok a tárgyalásokra vele. Készen álltam az elmúlt két évben. És úgy gondolom, hogy tárgyalások nélkül nem tudjuk befejezni ezt a háborút. Mindazok, akik azt gondolják, hogy ez a párbeszéd sekélyes, és hogy nem fog megoldani semmit, egyszerűen nem értik, hogy ez nagyon értékes. Ha csak egy százalék esélyünk van arra, hogy megállítsuk ezt a háborút, akkor élnünk kell ezzel a lehetőséggel, meg kell tennünk. Nem tudom megmondani, hogy mi lesz a tárgyalások eredménye – mindenesetre naponta veszítünk embereket, ártatlan embereket a helyszínen” – mondta.

Zelenszkij itt azt is mondta, „az orosz erők azért jöttek, hogy kiirtsanak minket, hogy megöljenek minket. Mi pedig bebizonyítottuk népünk és hadseregünk méltóságát, képesek vagyunk erőteljes csapást mérni, képesek vagyunk visszavágni. De sajnos a méltóságunk nem fogja megőrizni az életüket. Minden esélyt fel kell használnunk, hogy legyen lehetőségünk tárgyalni, hogy legyen lehetőségünk Putyinnal beszélni. De ha ezek a kísérletek kudarcot vallanak, az azt jelentené, hogy ez egy harmadik világháború”.

Pénteken Putyin telefonon hívta Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, akinek elmondta, milyen követelései vannak Ukrajnával szemben. Ezek között van például, hogy Ukrajna legyen semleges állam, és ne kérje a felvételét a NATO-ba; demilitarizálják az országot, hogy ne jelentsen fenyegetést Oroszországra nézve; hajtsanak végre egyfajta nácimentesítést; valamint adja fel a kelet-ukrajnai szakadár területek, azaz a Donyecki és a Luhanszki „Népköztársaságok” által uralt megyék feletti fennhatóságát.

Minderről Zelenszkij most a CNN-nek azt mondta, „vannak olyan kompromisszumok, amelyekre független államként nem lehetünk készek”, és „nem lehet csak úgy, erőszakkal rávenni egy másik ország elnökét, hogy elismerjen bármit is”. Az ukrán elnök szerint az ukrán nép is kifejezte a véleményét, mert „nem virágcsokorral, hanem bátorsággal, fegyverrel a kezükben üdvözölte az orosz katonákat”. Zelenszkij szerint ha Ukrajna NATO-tag lenne, ez a háború nem történt volna meg.

Putyin azt is mondta a török elnöknek, ezekben a kérdésekben hajlandó személyesen is tárgyalni Zelenszkijjel, aki napok óta hangsúlyozza, hogy készen áll találkozni orosz kollégájával. Erdoğan török elnök fel is ajánlotta, hogy találkozhatna az orosz és az ukrán elnök egymással akár Isztambulban, akár Ankarában.

Forrás: Telex.hu

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: