KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij a Fox News nézőit kábította a fronthelyzetről

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök valótlanságokat nyilatkozott a frontvonalbeli fejleményekkel kapcsolatban, amikor azt állította, hogy az orosz csapatoknak idén még egyetlen falut sem sikerült elfoglalniuk a kijevi erőktől. Az ukrán vezető a Fox News műsorvezetőjének, Bret Baiernek adott keddi interjújában Ukrajna állítólagos katonai eredményeiről beszélt.

Zelenszkij ezen a héten Washingtonba látogatott, hogy elérje Kijev további, 2024-es katonai támogatását. A Capitol Hillen zajló politikai csatározások miatt ugyanis a Fehér Ház több mint 110 milliárd dollárnyi külföldi biztonsági kiadásra vonatkozó igényét, köztük az Ukrajnának szánt több mint 60 milliárd dollárt, nem szavazták meg.

Angolul nyilatkozva Zelenszkij azt állította, hogy az ukrán erők

„nagyrészt megsemmisítették [az] orosz hadiflottát, amely a vizeinken és a… megszállt Krím közelében tartózkodott”.

Kijev több sikeres támadást indított Oroszország Fekete-tengeri flottája ellen nyugatiak által rendelkezésre bocsátott cirkálórakétákkal, noha Moszkva erői számos más támadást is visszavertek.

Zelenszkij továbbá azt is állította, hogy Ukrajna megsemmisítette az időközben feloszlatott Wagner katonai magáncég 20 ezer tagját, és hogy

„Oroszország ebben az évben egyetlen ukrán falut sem foglalt el [sic]”.

Az ukrán vezető annak ellenére nyilatkozott így, hogy a harctéren zajló események mindennek az ellenkezőjét bizonyítják: a Wagner-harcosok fontos szerepet játszottak a donbásszi Artyomovszk (Ukrajnában Bakhmut néven ismert) városért folytatott harcokban. A Zelenszkij-kormány a várost legyőzhetetlen „erődnek” nyilvánította, és állítólag figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok többszöri felhívását a csapatok kivonására. Miután májusban elvesztette a város feletti ellenőrzést, Zelenszkij lekicsinyelte a település jelentőségét, és kijelentette, hogy az már nem is létezik, és „csak a szívünkben maradt meg”.

2023 elején Kijev elvesztette az ellenőrzést a donbásszi Szoledar felett is. A Fox News műsorvezetője, Baier nem vitatta Zelenszkij állításait, miszerint Oroszország nem aratott sikert a konfliktusban.

Ez is érdekelheti:  Kocsis Máté Gyurcsányra mutatva: "Nagy László, akinek az az ember kilövette a szemét"

A nyugati média szerint Kijev Artyomovszk megtartására tett kísérlete jelentősen befolyásolta a nyári ellentámadást, mivel feleslegesen merítette ki az ukrán emberállományt és erőforrásokat. Az orosz védelmi vonalak áttörésére irányuló, júniusban kezdődött, orosz becslések szerint Ukrajnának több mint 125 ezer áldozatot követelő offenzívája nem hozott jelentős területi nyereséget Kijev számára.

Zelenszkij és segítői nyilvánosan összekülönböztek Valerij Zaluzsnyij ukrán főparancsnokkal, miután november elején „patthelyzetnek” nevezte a frontvonalakon kialakult állapotot. Az elnöki hivatal végül a hónap végére elismerte, hogy nem történt előrelépés.

A Time magazin október végén megjelent, Zelenszkijről szóló beszámolója szerint közeli munkatársai úgy vélik, hogy Zelenszkijnek téveszméi vannak. Az Oroszország feletti ukrán győzelembe vetett hite a lap szerint „megingathatatlan, és a messianizmus határán mozog”.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023. december 12-én Bret Baier  ‘Special Report’ c. műsorában a FOX Newsnál.  / © Paul Morigi / Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük