KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Washingtoni beismerés: Nem működik az orosz olajra kivetett ársapka

A G7-országok által az orosz olajra kivetett árplafon nem úgy működik, ahogyan azt tervezték – mondta pénteken Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter – számolt be róla a Bloomberg. Yellen szerint az Oroszországból exportált nyersolaj piaci ára továbbra is magas.

Mint emlékezetes, az EU, a G7-országok és Ausztrália december 5-én 60 dolláros hordónkénti árplafont vezetett be az orosz tengeren szállított nyersolajra. Ez megtiltja a nyugati cégeknek, hogy biztosítást és egyéb szolgáltatásokat nyújtsanak orosz nyersolajszállítmányokhoz, hacsak a rakományt nem a meghatározott áron vagy az alatt vásárolják meg.

A mechanizmus célja az volt, hogy Oroszországot arra kényszerítsék, hogy továbbra is nagy mennyiségű olajat exportáljon, ezzel megakadályozva a világpiaci árak megugrását, de csökkentve Moszkva nyersolajának eladásából származó bevételeit.

„Ez valóban az árplafon hatékonyságának némi gyengülésére utal” – mondta Yellen a Georgia állambeli Savannahban tett látogatása során egy kérdésre válaszolva az orosz nyersolaj árával kapcsolatban, amely a plafon által meghatározott 60 dollár helyett most hordónként 100 dollár körül mozog.

A Bloomberg beszámolója szerint Moszkva kezdetben megpróbálta lecserélni a szállítmányozási és biztosítási szolgáltatókat, de az elmúlt hónapokban sikerült saját alternatívákat kifejlesztenie.

„Oroszország rengeteg pénzt, időt és erőfeszítést fordított arra, hogy szolgáltatásokkal bővítse az olajexportját” – mondta Yellen.

„Kiegészítették árnyékflottájukat, több biztosítást nyújtottak, és ezt a fajta kereskedelmet nem tiltja az árplafon”.

A pénzügyminisztérium vezetője ígéretet tett a korlátozások kijátszásának megakadályozására irányuló erőfeszítések megerősítésére, de konkrét új intézkedésekről nem közölt részleteket.

„Készen állunk arra, hogy lépéseket tegyünk” – mondta, hozzátéve, hogy a G7-ek hajlandóak „idővel megvizsgálni, hogy vannak-e olyan módszerek, amelyekkel hatékonyabbá lehet tenni ezt a korlátozó politikát”.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Janet Yellen / (Elizabeth Frantz/Reuters)

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük