KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Washington Post: Ukrajnának alig maradt hivatásos katonája, és a sorkatonák nem akarnak harcolni

Kijevnek szinte alig maradt kiképzett katonája, miközben a sorkatonák nem hajlandóak az ukrán erők oldalán harcolni – írja a The Washington Post cikke alapján az oroszhirek.hu.

„Őszintén szólva, több katonára van szükségünk. A hivatásos katonák kifogyóban vannak” – idézi a napilap egy Dolphin hívójelével azonosított katonatisztet, a 68. dandár rohamcsapatának vezetőjét.

A lap azt is megjegyzi, hogy a behívókorú ukránokkal készített interjúk arra utalnak, hogy sokan nem szívesen harcolnának egy olyan hadseregért és nemzeti kormányért, amelyről úgy vélik, hogy tele van korrupcióval és inkompetenciával.

Az általános mozgósítást tavaly február óta többször is meghosszabbították Ukrajnában, az ország hatóságai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hadköteleskorú férfiak ne kerüljék el a szolgálatot. Különösen megtiltották számukra a külföldi utazást. A behívókat a közigazgatási hivatalokban, az utcán és minden zsúfolt helyen osztogatják. A média rendszeresen közöl történeteket arról, hogy a katonai komisszárok erőszakot alkalmaznak az állampolgárokkal szemben az értesítések kiosztásakor, hogyan mozgósítják az egészségügyi okok miatt szolgálatra alkalmatlan embereket, valamint arról, hogy a törvényhozók és a köztisztviselők hogyan kerülik el a mozgósítást, és viszik külföldre a sorozási korú fiaikat.

Szeptemberben Ukrajna kibővítette a mozgósításra kötelezettek listáját, és csökkentette az egészségügyi ellenjavallatok listáját. Októberben az oktatási minisztérium minden egyetemnek elküldött egy pontosítást, amely szerint a hallgatókat a tanulmányi szabadságuk alatt lehet mozgósítani. Ukrajna emellett törvényt fogadott el, amely előírja, hogy minden 18 és 60 év közötti, szakképzett orvos, fogorvos, szülésznő, ápoló, gyógyszerész és gyógyszerésztechnikus nőnek nyilvántartásba kell vetetnie magát potenciális sorkatonaként.

November 24-én az ukrán elnök bejelentette a mozgósítási intézkedések új, átfogó tervét.

Kiemelt képen: UKRAJNA/ROMÁNIA HATÁR, 2023. NOVEMBER 29.: Makszim Sidorov hadnagy, 22 éves, járőrözés közben az ukrajnai Veliatyno közelében, 2023. november 29-én. (Alice Martins/A Washington Post)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük