KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Így alakul át a kormány – jelentős változások lépnek életbe januártól

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Jövőre megváltozik a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium, amit Nemzetgazdasági Minisztériumnak fognak nevezni, és új területekkel bővül a tárcavezető portfóliója. Korábban már napvilágot látott, hogy önálló tárcát kap Navracsics Tibor, aki eddig tárca nélküli miniszterként felelt a területfejlesztésért, azonban januártól a vezetésével önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium jön létre.

Januártól átnevezik a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, aminek a helyébe a Nemzetgazdasági Minisztérium lép – derült ki abból a módosító javaslatból, amit Hende Csaba, a parlament törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke nyújtott be az Ország­gyűlésnek. Az átalakuló tárcát továbbra is Nagy Márton fogja vezetni, így a továbbiak­ban meghatározóbb szerepe lehet gazdasági kérdésekben.

Ugyanakkor nem ez az első fontos változás a héten, ami Nagy Mártont érinti. Kedden este a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely átalakítja a kormány kabinetjeit.

A Stratégiai és Családügyi, a Gazdasági, a Növekedési és Versenyképességi, valamint a Nemzetpolitikai Kabinet helyett létrejön a Stratégiai, a Nemzetpolitikai és a Gazdasági Kabinet. Ez azt jelenti, hogy a korábbi Gazdasági és a Növekedési és Versenyképességi Kabinet helyett már csak egy Gazdasági Kabinet fog működni, amelynek élére a gazdaságfejlesztési miniszter kerül, így minden, gazdaságot érintő feladat Nagy Márton kezében összpontosul.

Emellett Költségvetési Munkacsoportot hozott létre a kormány Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdai közleménye szerint a munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme. A fegyelmezett gazdálkodás érdekében a munkacsoportot vezető pénzügyminiszter erős jogkört kap, akár vétójoggal is élhet. A munkacsoport jóváhagyása nélkül semmilyen javaslat nem kerülhet a kormány elé.

Megjegyzendő, hogy az utóbbi időszak során több fontos kormányzati átalakítást jelentettek be. November 21-én, a főispánok és járási hivatalvezetők országos találkozóján jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium jön létre januártól. Az új tárcát Navracsics Tibor vezeti majd, akinek „a legjobb szívvel és nyugodtan” adja át a terület vezetését.

Ez is érdekelheti:  Kíméletlenül zajlik a kényszersorozás Kárpátalján, ahol sokszor feldühödött nők zavarják el az egyenruhásokat

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy az elmúlt öt és fél évben a területi közigazgatás, a kormányhivatalok irányítása a Miniszterelnökség alá tartozott. Mint mondta, a területi közigazgatás a legkiválóbb kormányzati képviseletre számíthat a jövőben is. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a járási hivatalok, a vármegyei kormányhivatalok együttműködésével nemcsak ügyfélbarát közigazgatást, hanem olyan fejlesztéspolitikát hozhatnak létre, amely sikeresen csökkentheti az ország egyes területei között jelen lévő különbségeket.

A napokban az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) ülésén vett részt Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A miniszterek tájékoztatták az ÖNET tagjait, hogy 2024. január 1-jétől az önkormányzati terület a Belügyminisztériumból átkerül a létrejövő Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumba. Az államigazgatás, az önkormányzatok, a területfejlesztés és az uniós források egy szaktárcához tartoznak majd, megteremtve annak lehetőségét, hogy összehangolják Magyarország fejlesztéspolitikáját.

Emlékezetes, hogy tavaly ősszel is változások voltak a kormány struktúrájában, miután megszűnt a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium.

A tárca felada­tait az akkor újonnan létrejövő, Lantos Csaba vezette Energiaügyi Minisztérium, valamint a Lázár János irányítása alatt álló Építési és Beruházási Minisztérium kapta meg, amit ezután átneveztek Építési és Közlekedési Minisztériumra. Emellett tavaly december 1-jével vált ki a Miniszterelnöki Kabinetirodából Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki önálló tárcát kapott.

MN

Kiemelt képen: Nagy Márton / Fotó: MTI/Mónus Márton

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük