KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Washington és Kijev távolodni kezdett egymástól

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Do Rzeczy szerzője szerint ez a háború legveszélyesebb momentuma.

„Nincs azonnali tervem arra, hogy felvegyem a kapcsolatot Putyinnal. De készen állok rá, hogy beszéljek vele, ha tényleg véget akar vetni ennek a háborúnak” – idézi Biden múlt heti szavait a Do Rzeczy szerzője, amelyet egy Emmanuel Macronnal közösen tartott sajtótájékoztatón mondott (igaz, azóta a Fehér Ház homlokegyenest az ellenkezőjét kommunikálja – a szerk.).

A lengyel lap úgy értékel: az orosz-ukrán háború kitörése óta ez az egyik legfontosabb nyilatkozat, az amerikai elnök ezzel három irányba is üzent:

Elsőként Vlagyimir Putyinnak hogy a tárgyalásokhoz vezető út nincs lezárva, csak a „katonai művelet” megszüntetéséhez van kötve. A szerző szerint a tárgyalások lehetőségével másodsorban az amerikai szavazóknak is üzent Biden – tovább fűzi a gondolatmenetet azonban azzal, hogy egy béketárgyalás okvetlenül kompromisszummal járna, mégpedig Ukrajna területi veszteségének elismerésével. Harmadrészt pedig Kijevnek üzent Biden, mégpedig azt, hogy egy esetleges tárgyalásnál Kijevnek nem lesz semmi szava.

Végezetül pedig a szerző kicsit ostorozza a „mainstream lengyel álláspontot” is, ami szerinte annyira „át van mosva propagandával”, hogy a béketárgyalások lehetősége a két fél között egyszerűen fel sem merül. A szerző szerint ez azért van, mert a lengyel közbeszédben élesen elválik az, ami történik, és ami valószínűleg megtörténhet attól, ami helyes és üdvözlendő.

Mandiner

Kiemelt kép: Ronald Schemidt / AFP

Ez is érdekelheti:  A németek közölték, hogy senki nem támogatja Macron ötletét - reagálta Kreml is

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük