KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vučić: Szerbia nemzeti érdekei forognak kockán

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Nehéz napok előtt áll Szerbia, mondta Aleksandar Vučić elnök, aki szerint az ország nemzeti érdekei forognak kockán. A balkáni ország következetesen ellenezte szakadár tartományának, Koszovónak a nemzetközi szervezetekhez való csatlakozási törekvéseit, de a térségben az utóbbi időben előrelépés történt ezen a téren.

A szerb államfő szerdán rejtélyes üzenetet tett közzé az Instagramon, amelyben arra figyelmeztetett, hogy „nehéz napok várnak Szerbiára”, és hogy

„ebben a pillanatban nem könnyű megmondani, milyen híreket kapunk a következő 48 órában”.

A fejlemények „közvetlenül fenyegetik Szerbia és a [Szerb Köztársaság] létfontosságú nemzeti érdekeit”

– írta Vučić, anélkül, hogy további részleteket közölt volna, csak annyit mondott, hogy az elkövetkező napokban megismerteti honfitársaival az előttük álló kihívásokat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) által megosztott bejegyzés

„Nehéz lesz… Harcolni fogunk, Szerbia győzni fog”

– tette hozzá Vučić.

Bár nem világos, hogy Vučić mire utalt, a Pink.rs weboldal szerint szerdán találkozni fog az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Olaszország magas rangú diplomatáival. A találkozó napirendje várhatóan Koszovónak az Európa Tanácsba, az emberi jogokat felügyelő nemzetközi szervezetbe való belépési kérelméről fog szólni.

A Pink szerint Vučić „nem fogja elmulasztani az alkalmat, hogy megismételje… hogy ez egy aljas lépés volt, amelynek szimbolikus súlya is van, mivel éppen azon a napon történt, amely fekete betűkkel íródott be a szerbek kollektív emlékezetébe”.

A közlemény a NATO Szerbia ellen indított bombázásának 25. évfordulójára utalt, amely „aránytalan erő alkalmazása volt” a koszovói albán felkelők támogatására.

A hírek szerint a NATO Közgyűlés Állandó Bizottságának döntése is napirendre kerül, amely a szakadár koszovói régió társult taggá emeléséről szól. Az ügyben május végén várható végleges döntés.

Ez is érdekelheti:  Megállíthatatlan a szuverenista erők szövetsége

Közben a szarajevói rádió szerint a szerb elnök arra reagált, hogy bosznia-hercegovina nemzetközi főképviselője, Christian Schmidt az ország választási törvényének megváltoztatásáról döntött. A főképviselői hivatal egy nemzetközi szervezet, amely felügyeli az 1995-ös daytoni megállapodást, amely véget vetett a balkáni országban dúló véres háborúnak.

Schmidt kedden közölte, hogy hatáskörét arra fogja felhasználni, hogy egy kísérleti projekt keretében digitális választási reformot vezessen be az országban.

A lépés visszatetszést váltott ki Milorad Dodiknak, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke részéről, aki szerint Schmidtnek semmi köze a választási folyamathoz, hozzátéve, hogy az „a Bosznia-Hercegovinában élő emberek ügye”.

A Boszniai Szerb Köztársaság egy részben autonóm, de szerb dominanciájú régió Bosznia-Hercegovinán belül.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Aleksandar Vučić szerb elnök / Fotó: Instagram

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük