KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vučić szerb elnök ma találkozik Zelenszkijjel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Aleksandar Vučić szerb elnök hétfőn újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij személyes találkozót kért tőle a közelgő „nyugat-balkáni” csúcstalálkozón, Athénban (Görögország).

„Holnap reggel az ukrán elnök kérésére kétoldalú találkozót fogok vele folytatni”

– mondta Vučić. „

Szemtől szemben fogunk megvitatni mindent, ami Koszovóval, az országok területi integritásának elismerésével és el nem ismerésével, valamint más kérdésekkel kapcsolatban történt”.

Koszovó Szerbia tartománya, amely az 1999-es háború óta a NATO ellenőrzése alatt áll. Belgrád megtagadta a 2008-as függetlenségi nyilatkozat elismerését. Ukrajna sem ismeri el, bár egyes kijevi törvényhozók már azzal fenyegetőztek, hogy megteszik, mert Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni amerikai és uniós szankciókhoz.

Ha Ukrajna elismerné Koszovót, az „nagy csapás lenne számunkra”

– mondta Vučić. „Megpróbálok beszélni Zelenszkijjel”.

A szerb államfő a hétvégén Magyarországon egy sor találkozót folytatott, többek között Orbán Viktor miniszterelnökkel és Novák Katalin magyar elnökkel, Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, valamint Kirgizisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőivel.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Aleksandar Vučić szerb elnök (balra) a „Nyugat-Balkán” vezetőivel és Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnökkel Athénban, 2023. augusztus 21-én. ©  AP Photo/Thanassis Stavrakis

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: