KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Volt CIA-tiszt: A lengyelországba érkezett amerikai csapatok kiélezhetik az ukrajnai háborút

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Philip Giraldi, a CIA nyugalmazott tisztje szerint az amerikai csapatok lengyelországi telepítése katalizátora lehet az ukrajnai feszültség újabb fordulójának.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli azt, hogy az Egyesült Államok “40 000 teljesen felfegyverzett és támadásra kész amerikait telepített lengyel területre”, Giraldi azt válaszolta, hogy “nem zárhatók ki olyan incidensek, amelyek a felek között félreértésbe torkollhatnak”.

“Ezt el kell kerülni, mert ez a konfliktus eszkalációjához vezet” – tette hozzá. Alacsonynak tartja annak esélyét, hogy a NATO-erők átlépnék a lengyel-ukrán határt, ugyanakkor figyelmeztetett egy ilyen forgatókönyv veszélyeire.

A volt CIA-tiszt hangsúlyozta, hogy lehetetlen lenne végrehajtani egy ilyen manővert anélkül, hogy az orosz hírszerzés ne rudna róla. “Moszkva az első perctőltudni fog róla” – mondta Giraldi, aki 18 évig dolgozott a CIA-nál, és többek között Európában és a Közel-Keleten.

Oroszország háborúja Ukrajnával. A CIA kémműveletet tervez

A Központi Hírszerző Ügynökség kémeket kíván toborozni az ukrajnai háborúval elégedetlen oroszok közül – írta november végén a The Wall Street Journal David Marlowe-ra, a CIA műveleti igazgató-helyettesére hivatkozva.

“Putyin az invázió előtti napon volt a legjobb állapotban, amikor még képes volt nyomást gyakorolni Ukrajnára, befolyásolni a NATO-t és bebizonyítani, hogy Oroszország erős ország, de ez elmúlt” – mondta Marlowe.

A WSJ arról számolt be, hogy Marlowe nyilatkozata megismételte a korábbi ügynökségi alkalmazottak beszámolóit, akik azzal érveltek, hogy az ukrajnai orosz invázió termékeny talajt teremtett új ügynökök toborzásához a katonaságból, oligarchákból, üzletemberekből és mindenkiből, aki a háború kezdete után elhagyta Oroszországot.

Kiemelt kép: Philip Giraldi, nyugalmazott CIA-tiszt Forrás: Wikimedia Commons

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: