KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vitézy: „Húsz kerületből van bizonyítékunk, hogy érvénytelennek számoltak el érvényes szavazatokat”

Hivatalosan is újraszámlálást kér, ez az álláspontja a Fővárosi Választási Bizottságnak is – mondja Vitézy Dávid.

Vitézy Dávid sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az elmúlt napokban a jogi stábjukhoz a 23 kerületből 20-ból érkezett bizonyító erejű okirat arról, hogy legalább 202 szavazókörben tévesen érvénytelenné nyilvánították az egyébként érvényes szavazatokat, vagyis amelyeknél Szentkirályi Alexandra neve mellett egy érvényes jelölt neve mellé is tettek x-et.

„Egészen pontosan hatvanhét órával ezelőtt zárult le a főpolgármesteri választás. Felállítottunk egy jogi és elemző csapatot, létrehoztunk egy email címet, ahová több ezer bejelentést kaptunk”

– nyilatkozta Vitézy Dávid.

Mint kifejtette:

rendkívül sok szabálytalanságot tapasztaltak a referendum lebonyolítása során. Alapos gyanú van arra, hogy  Budapest-szerte rendszerszinten tévesen történt az érvénytelen szavazatok számlálás, és ezért nagy számban lehetnek olyan érvényes szavazatok, amelyeket érvénytelennek számoltak el.

Hogy milyen nagy számban, azt nem tudni – mondta, majd megjegyezte, hogy az érvénytelen szavazatok számának az aránya a VII. és IV. kerületben volt a legmagasabb.

„Az alaphozzáállásom meglehetősen egyszerű, ha ilyen sok, több mint húszezer az érvénytelen válaszok száma, akkor minden érvényes jogi lehetőséget ki kell használni az eredmény megtámadásához – és mi ezeket fogjuk alkalmazni”

– húzta alá. Egyben arról is beszélt, bárki is lesz a győztes, az csak a megfelelő jogi felhatalmazással lehet az

„Ha kiderül, hogy Karácsony Gergely csak egyetlen vokssal nyert, akkor én a nagy nyilvánosság előtt fogok neki gratulálni, s mindenkivel vitába fogok szállni, aki ezt az eredményt megkérdőjelezi”

– tette hozzá Vitézy.

Megjegyezte még, hogy Karácsony Gergellyel a választások estéjén próbált arról beszélni, hogy mivel nagyon szoros a verseny és sok az érvénytelen szavazat, állapodjanak meg az újraszámolás elkerülhetetlenségében, de azóta se hívta vissza a főpolgármester.

A mi fellebbezésünknek az egyik kulcstényezője az, hogy a szavazólapokon nem egyértelmű módon húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét 

– fogalmazott.

Ez is érdekelheti:  Kreml: Moszkvához nem érkezett nyugati reagálás a magyar békejavaslatokra

Egyben jelezte, egyetlen szavazatszámláló biztost szem szeretne szabálytalansággal gyanúsítani. Az azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a kihúzásokat bizonyos kerületekben egyértelműen, míg máshol nem igazán világosan végezték el. Erre példát egy-egy Fideszes és ellenzéki kerület esetében is mutatott példát Vitézy Dávid. Egyben emlékeztetett a választási törvényre, mely szerint ha valaki egy visszalépett jelöltre és egy másikra is voksolt, akkor az érvényes jelöltre leadott minősült érvényesnek.

Fontos megjegyezni, ez az álláspontja a Fővárosi Választási Bizottságnak is 

– mondta Vitézy Dávid, majd hozzátette: ma délután fél négykor személyesen adom le a fellebbezésemet.

A nemzetközi megfigyelők valahogy nem vették észre, hogy Szentkirályi Alexandra nevét nem egyforma módon húzták ki a szavazólapoktól – mondta újságírói kérdésre a főpolgármester-jelölt. Ez minimum furcsa – fogalmazott. Más felvetésre közölte, minden kerületben radikálisan máshogy jártak el a kihúzás terén, s ezt több mint kétszáz delegált jelezte.

Közölte, ha a Nemzeti Választási Iroda számára kedvezőtlen határozatot hoz, akkor a Kúriához, majd az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni. Egyben hozzátette, azért vágott bele ebbe a vállalkozásba, mert szerinte Budapesten nem pártpolitizálásra, hanem érdemi munkára van szükség.

Mandiner

Kiemelt képen: Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én. / MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük