KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Visszavonulás: Kijev elismerte Marjinka elvesztését

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok megerősítette, hogy az ukrán csapatok visszavonultak a Donbassz egyik kulcsfontosságú városából, Marjinkából, ahol az orosz erők hétfőn győzelmet arattak az erődítményért folytatott hónapokig tartó heves harcok után.

Egy keddi sajtótájékoztatón Zaluzsnyij elismerte az ukrán csapatok visszavonulását a Donyecktől nyugatra fekvő városból. A városért az elmúlt hónapokban vívott súlyos harcokat az Artyomovszkért (ukrán nevén Bakhmut) folytatott harcokhoz hasonlította, amelyet Ukrajna az év elején veszített el.

„Ez pontosan ugyanolyan, mint Bakhmutban volt – utcáról utcára, háztömbről háztömbre, ember, ember ellen – és az eredmény az lett, ami lett”

– mondta Zaluzsnyij.

„Ez egy háború, így az, hogy most visszahúzódtunk Marjinka külterületére, és néhány területen Marjinka mögött állást foglaltunk, nem okozhat semmiféle közfelháborodást. Sajnos ilyen a háború”.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn jelentette be, hogy a moszkvai erők teljesen felszabadították Marjinka területét. Az ukrán csapatok közel egy évtizede ásták be magukat a városba, és a donbászi szakadárokkal, majd később az orosz hadsereggel vívott harcok egyik fő csomópontjaként használták a települést. Vlagyimir Putyin elnök szerint a győzelem távolabb szorította az ukrán egységeket Donyecktől, és szélesebb műveleti szabadságot biztosít az orosz csapatoknak a jövőbeni manőverek során.

Ukrán tisztviselők tagadták Oroszország állítását Marjinka elfoglalásáról, mondván, hogy a városért folytatott harcok folytatódnak. Zaluzsnij azonban azt mondta, hogy a kijevi csapatok csak a város északi peremén maradtak. Hozzátette, hogy bár Ukrajna számára minden centiméternyi terület fontos, „katonáink élete még fontosabb számunkra”.

Kijev vezető tábornoka az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban kerül összetűzésbe Volodimir Zelenszkij elnökkel, akinek hivatala novemberben elmarasztalta Zaluzsnyijt, amiért egy nyugati médiumnak azt mondta, hogy az Oroszországgal folytatott konfliktus „patthelyzetbe” jutott. Zelenszkij ismételten nagyra értékelte a régóta várt nyári ellentámadást, amely mintegy 160 000 áldozatot követelt Ukrajnától, de nem hozott jelentős harctéri sikereket.

Ez is érdekelheti:  Sulyok Tamás szerint őt minden Magyarországhoz és a magyarságához köti

Az orosz erők az ellentámadás meghiúsításával elérték a 2023-as fő céljukat – mondta kedden Sojgu. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg folyamatosan halad a konfliktusban aratott általános győzelem felé, „folyamatosan egyre előnyösebb pozíciókat foglal el, és minden irányban bővíti az ellenőrzése alatt álló területeket”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Visszavonulás: Kijev elismerte Marjinka elvesztését

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük