KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

FT: Az EU megkerüli a 20 milliárd eurós ukrajnai segélyezési vétót

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió állítólag azt vizsgálja, hogyan lehetne megkerülni Magyarország ellenállását az Ukrajna további finanszírozásával szemben – jelentette kedden a The Financial Times.

A javasolt megoldás szerint az egyes EU-tagállamok garanciákat nyújtanának az uniós költségvetéshez, ami lehetővé tenné az Európai Bizottság számára, hogy a következő évben akár 20 milliárd euró hitelt (22 milliárd dollárt) vegyen fel Kijev számára.

A hónap elején Magyarország megvétózott egy 50 milliárd eurós, négyéves támogatási csomagot Ukrajnának, ami arra kényszerítette Brüsszelt, hogy alternatív stratégiákat keressen a 2024 februárjában esedékes csúcstalálkozó előtt.

Meg nem nevezett uniós illetékesek a Financial Timesnak azt nyilatkozták, hogy ezt az adósságmodellt tartják a legpraktikusabbnak a több fontolóra vett lehetőség közül. Az EU korábban, 2020-ban hasonló konstrukciót alkalmazott, hogy a Covid-19 világjárvány idején további finanszírozást biztosítson a tagállamoknak.

Bár a konkrét feltételeket még nem véglegesítették, a terv szerint nem minden tagállamnak kellene pénzügyi garanciát vállalnia, hanem csak a legjobb hitelminősítéssel rendelkezőknek, így megkerülhető lenne az egyhangú támogatás szükségessége.

Az FT idézett egy tisztviselőt, aki azonban megjegyezte, hogy bár „technikai probléma” nem áll a program útjában, politikailag azonban „bonyolultabbnak” bizonyulhat.

Egy másik megvitatás alatt álló lehetőség a folyó évben alkalmazott jelenlegi finanszírozási struktúra további egy évvel történő meghosszabbítását foglalja magában. Az FT szerint e megfontolások ellenére az Európai Bizottság állítólag továbbra is reménykedik abban, hogy az eredeti 50 milliárd eurós csomagot jóváhagyják, és legkésőbb márciusig szeretnék biztosítani a finanszírozást Kijev számára.

A múlt héten a Financial Times felvetette, hogy Magyarország ellenállása az ukrajnai támogatással szemben arra késztetett néhány EU-tagot, hogy fontolóra vegyék az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének Magyarországgal szembeni alkalmazását. Ez a rendelkezés lehetővé teszi egy tagállam szavazati jogának felfüggesztését, ha az következetesen megsérti az EU alapelveit.

Ez is érdekelheti:  Kocsis Máté Gyurcsányra mutatva: "Nagy László, akinek az az ember kilövette a szemét"

A jelentés azonban hangsúlyozta, hogy ez az ötlet korlátozott lelkesedést váltott ki, így inkább a Magyarországnak jogosan járó pénzösszegek visszatartásával próbálják Magyarországot az uniós politikához való „igazodásra” ösztönözni.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Getty Images /  Javier Ghersi

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük