A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vádemelés Trump ellen – mi történhet ezután?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy New York-i esküdtszék döntött a Donald Trump elleni vádemelésről, miután vizsgálatot indítottak a Stormy Daniels pornószínésznőnek juttatott állítólagos hallgatási pénzek ügyében. Ez az első alkalom, hogy egy volt amerikai elnök ellen büntetőjogi vádat emeljenek, amivel a bíróságok eddig ismeretlen jogi területre léptek.

1. Miről szól az ügy?

A manhattani kerületi ügyész Alvin Bragg által indított, Trump elleni nyomozás középpontjában egy állítólagos 130 000 dolláros kifizetés áll, amelyet Trump akkori ügyvédjén, Michael Cohen-en keresztül nyújtott Danielsnek, aki korábban bűnösnek vallotta magát bizonyos szövetségi vádakban. A pénzzel állítólag azt akarták elérni, hogy a színésznő ne hozza nyilvánosságra azt a szexuális kapcsolatot, amelyet – állítása szerint – évekkel ezelőtt Trumppal folytatott.

Az ügyészség szerint Trump később részletekben visszafizette ki Cohennek az összeget, és azokat jogi költségként könyvelte el, ami már azt a vádat feltételezheti, hogy meghamisította az üzleti könyvelést…

2. Mik a tényleges vádak?

A New York-i tisztviselők nem pontosították a Trump elleni vádakat, és a vádiratot sem hozták még eddig nyilvánosságra. A CNN azt állította két, az ügyet ismerő – meg nem nevezett – forrásra hivatkozva, hogy Trump „több mint 30 üzleti csalással kapcsolatos váddal” néz szembe.
Az üzleti nyilvántartások meghamisítása a New York-i törvények szerint bűncselekmény vagy vétség lehet. Ahhoz, hogy Trumpot bűncselekmény miatt elítéljék, az ügyészeknek be kellene bizonyítaniuk, hogy a nyilvántartásokat szándékosan hamisították meg, hogy azzal egy másik bűncselekményt leplezzenek.

3. Hogyan reagált Trump?

A volt elnök „politikai üldözésként” ítélte el a vádiratot, és „tisztán rosszindulatú szándékkal” vádolta az ügyészeket, csütörtökön pedig hosszas közleményt adott ki, amelyben tagadta az ellene felhozott vádakat. Trump korábban arra buzdította támogatóit, hogy tiltakozzanak minden vád ellen, és kijelentette, hogy New Yorkban „nem kaphat tisztességes tárgyalást „. Trump ügyvédje, Joe Tacopina azt mondta, hogy „keményen fog harcolni” a vádak ellen.

4. Trump még mindig indulhat az elnökválasztáson?

Tekintettel az ügy példátlan jellegére, egyelőre nem tudni, hogy a büntetőjogi vádirat milyen hatással lesz Trump esélyeire a 2024-es elnökválasztáson. A vádak, sőt, még az ítélet sem zárja ki őt az elnökjelöltségből és eddig úgy tűnik, hogy ez a vád, vagyis az üzleti nyilvántartások meghamisítása a New York-i törvények szerint bűncselekmény, de legalább vétség lehet. Ahhoz, hogy Trumpot bűncselekmény miatt elítéljék, az ügyészeknek be kellene bizonyítaniuk, hogy a nyilvántartásokat szándékosan hamisították meg, hogy ezzel egy másik bűncselekményt leplezzenek.

5. Mi várható ezután?

Trump várhatóan önként feladja majd magát a hatóságoknak. Ügyvédje azt közölte, hogy jövő keddre hívták New Yorkba a vádemelési eljárásra. Bár a New York-i ügyészek abban reménykednek, hogy hamarabb őrizetbe vehetik. Trump jelenlegi lakóhelyének, Floridának a kormányzója, Ron DeSantis viszont kijelentette, hogy nem működik együtt semmilyen kiadatási eljárásban Trump ellen.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Trump elleni tüntetők transzparenst feszítettek ki a manhattani kerületi ügyészség előtt New Yorkban, 2023. március 30. © AP / Bebeto Matthews

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: