USA elnökválasztás: Mégis leállították Pennsylvaniában a választási eredmények hitelesítését

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Miközben Biden óva intett a nagy, családi összejövetelektől, Patricia McCullough bírónő elrendelte a hitelesítési folyamat leállítását

A demokrata párti politikus sürgette az amerikaiakat, hogy „kettőzzék meg erőfeszítéseiket” a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében.

„Visszatekintve történelmünkre, láthatjuk, hogy nemzetünk éppen a legnehezebb körülmények között kovácsolódott össze a leginkább” – fogalmazott Biden. Majd hangsúlyozta: „most ismét egy hosszú, kemény tél elé nézünk”. Megállapította, hogy „a vírussal és nem egymással szemben állunk háborúban”. „Tudom, milyen nehéz lemondani a családi hagyományokról, de mégis, ez most nagyon fontos” – szögezte le, hozzátéve, hogy ő és családtagjai is egymástól függetlenül ünnepelnek. A The New York Times című liberális napilap Biden munkatársaitól származó információi szerint Joe Biden „elnöki jellegű Hálaadás napi üzenetet” akart megfogalmazni, amellyel az volt a szándéka, hogy összefogja az amerikaiakat.

A beszédben Biden „a megosztottság komor időszakának” lezárására szólította fel az amerikaiakat. Kitért a választási eredményekre is. Leszögezte, hogy az amerikaiak szerinte „nem fogadnák el”, hogy a november 3-án tartott elnökválasztás eredményeit ne tartsák tiszteletben. Elemzők szerint ezzel arra utalt, hogy beszéde előtt nem sokkal – helyi idő szerint szerdán kora délután – egy pennsylvaniai szövetségi bíró leállította a választási eredmények hitelesítését, egy nappal azt követően, hogy a tagállam választási bizottsága igazolta az eredményeket.

Patricia McCullough bírónő elrendelte a hitelesítési folyamat leállítását november 27-ig, amikor a bíróság meghallgatást tart az eredményt vitatók által benyújtott perkereset ügyében. A perkeresetet republikánus képviselők és kongresszusi jelöltek nyújtották be Pennsylvania állam, Tom Wolf demokrata párti kormányzó és a helyi törvényhozás ellen, azzal az indokkal, hogy a levélszavazással a kormányzó és a helyi hatóságok megsértették a pennsylvaniai alkotmányt. A perkeresetet benyújtók szerint „széleskörűen és alapjaiban” sértették meg a pennsylvaniai szavazási törvényt és „jogellenesen engedélyezték” a levélszavazást.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök szerdán személyes ügyvédjével, Rudy Giulianival telefonon egyeztetve arra szólította fel a pennsylvaniai republikánus szenátorokat, hogy „fordítsák meg” a választási eredményt. Az elnök úgy nyilatkozott, hogy a demokraták „elcsalták a választást”.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük