KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Uniós hadsereg egységes politikai akarat és nehézipar nélkül – itt mindenki hülye? Itt? Mindenki!

2024 januárjában szétnézve az európai államok védelmi képességein kijelenthető, hogy az Ukrajnának elszántan hadianyagot küldözgető államok (élükön Németországgal) a saját hadianyagraktáruk feltöltésére is alkalmatlanok! Mindezt úgy érték el, hogy hivatalosan nem állnak háborúban! Szerény ismereteim szerint a világtörténelemben nem fordult még elő a dilettantizmusnak ilyen formája.

Úgy sikerült ezt elérni, hogy – bárki bármit mond – Oroszország egyetlen NATO és Uniós tagállamot sem fenyegetett, csupán a fenyegetésekre adott tükörválaszokat (Finn NATO csatlakozás – új orosz hadosztály a határon; balti államok orosz kisebbségének jogtiprása – megerősített orosz határvédelem, ENSZ határozati kezdeményezések; kiutasított diplomaták; még sorolhatnánk… ).

Nem kell ahhoz „szakértőnek” lenni, hogy lássuk: Európa VALÓS konvencionális katonai képességei alkalmatlanok egy akár csak hónapokig elhúzódó konfliktus megvívására, így elrettentő ereje (melyet az afrikai és közel-keleti hordák elleni teljes tehetetlensége is mutat) a nullához konvergál!

Mi támasztja ezt alá? Az izraeliek gázai mészárlásának kezdetén az USA nagymértékben csökkentette az Ukrajnának küldendő tüzérségi lőszermennyiséget. Ezt háttérmegállapodásokon keresztül az EU tagállamainak kellene pótolni. Kérem, ez így sikerült:

Az ábra a két harcoló fél tüzérségi lövéseinek számát mutatja. 2023 nyarán 7000 ukrán és 5000 orosz lövés, napjainkban 2000 ukrán és 10000 orosz lövés. Az ukrán fél töredékére (!) csökkentett tűzpotenciállal rendelkezik nyárhoz képest és akkor sem tudott semmilyen érdemi – akár csak taktikai – eredményt elérni a fronton! Az orosz tüzérségi munka ugyanekkor 5x nagyobb képességet szerzett. Ez az adatsor egy amerikai kutatóintézet munkája, így részrehajlással nehéz vádolni. Annyit tennék hozzá, hogy más területeken (értve ez alatt a hadfelszerelés és a KÉPZETT élőerő képességét) is folyamatosan nyílik az olló.
Ennek fényében a háttérhatalom egyik „olasz” bábja, a kóserkonzervatív atlantista Meloni külügyminisztere Antonio Tajani azt találta mondani, hogy „itt az ideje az európai közös hadsereg megteremtésének”. Kérdem én tisztelettel: hadianyag nincsen, új hadosztályok nincsenek, katonai/hazafias neveltetés nincs, sőt üldözendő, akkor mégis miből?! Papírozzuk át, jó brüsszeli szokás szerint?
Már hallom is liberális fősodor égbekiáltó hangját GDP istenhez! De ő bármennyire is szeretne segíteni, sajnos (kicsit sarkítok…) a kutyakozmetikák és a mesterségesen felpumpált pénzügyi szolgáltató GDP isten világában egy valami nincs. Úgy hívják: NEHÉZIPAR! Ennek egy még inkább lesajnált ága a hadiipar. Vannak persze új technológiák, vannak bemutató darab szintű, mutogatható mennyiségek. De egy valami nincs és biztosan nem is lesz: a konvencionális hadianyag tömegtermelése!
Ideje lenne már végre reálisan látni a helyzetet, de attól félek Európa önimádó, pökhendi, ugyanakkor mérhetetlenül ostoba politikusai erre alkalmatlanok…
Kiemelt képen: a majd egyszer csak létező európai haderő katonái / Fotó: Európai Védelmi Ügynökség

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük