KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukránok robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetéket a CIA instrukciója alapján

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajnában és a NATO egyik romániai támaszpontján képezték ki azokat az ukránokat, akik 2022. szeptember 26-án felrobbantották az Északi Áramlat gázvezetéket – állítja Andrej Derkacs ukrán közéleti személyiség a Belta hírügynökség által kedden közzétett nyilatkozatában.

Az Oroszországot Németországgal összekötő vezeték ellen elkövetett szabotázsakciót a CIA instrukciói alapján szervezték és hajtották végre. Név szerint Christopher Smith CIA ügynök, az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége második emberének felügyeletével. Ő jelenleg az amerikai külügyminisztérium Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalának Kelet-Európáért, valamint Politikai és Regionális Ügyekért (PRA) felelős külügyminiszter-helyettese.

A szabotázsakciót végrehajtó csoport minden tagját azonosították – mondta Derkacs. Közülük nevén nevezte Roman Cservinszkijt, az ukrán különleges műveleteket végrehajtó szolgálat volt tagját, aki a robbantásokat koordinálta, akit a Washington Post is megemlített egy korábbi cikkében, valamint a mélytengeri műveletekben profi búvár Marina Sitalot.

Kiképzésüket a következő stádiumokban kapták: először Zsitomirban (Ukrajna) készítették fel őket hosszabb ideig, majd Romániába vitték őket, és a NATO Mangalia közelében fekvő támaszpontján készítették fel a robbantásra. Edzéseiket a Fekete-tenger mélyén húzódó Déli Áramlat gázvezetéknél folytatták egy nagyobb jacht fedélzetéről. Ezt követően Lengyelországba kerültek, ahol egy Andromeda nevű kisebb jachtot bocsátottak rendelkezésükre a bevetésre. (Nyugati sajtóforrások is jelezték, hogy a robbantás előtt ez a jacht tartózkodott a Balti-tenger adott részén.)

Derkacs szerint a szabotázsakciót a CIA és az MI6 tapasztalatai alapján szervezték meg.

 

Minszk, 2024. május 14. kedd (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: Gázszivárgás az Északi Áramlat 2 gázvezetéknél egy dán F-16-os vadászgépről Bornholm közelében, Dániában, 2022. szeptember 27. © AFP / Danish Defense

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: a srebrenicai ENSZ-határozat veszélyes ellentéteket éleszthet újra a Nyugat-Balkánon

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük