KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrán harckocsizó az AFP-nek: „Bakhmut el fog esni”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Annak ellenére, hogy az ukrán vezetés kitart amellett, hogy fegyveres erői továbbra is védjék a Bakhmut néven is ismert donbásszi Artyomovszk városát, az Agence France-Presse (AFP) szerint a jelek közelgő visszavonulásra utalnak.

„Bakhmut el fog esni” – mondta az AFP-nek egy ukrán harckocsizó az Artyomovszktól mintegy 10 kilométerre nyugatra fekvő Csaszov Jar városában.

„Majdnem bekerítettek minket. Az egységek kis csoportokban fokozatosan visszavonulnak”.

A két települést összekötő, földút az egyetlen, amely továbbra is viszonylag biztonságban van az orosz támadásoktól – állította a férfi, aki arra figyelmeztetett, hogy ha az ukrán páncélosok elakadnak a földben, a járművek az orosz tüzérség könnyű célpontjaivá válhatnak.

A hírügynökség idézte az amerikai székhelyű Institute for the Study of War intézetet is, amely nemrég úgy értékelte, hogy Kijev korlátozott taktikai visszavonulást hajt végre a városból, ami stratégiai visszavonuláshoz vezethet.

Hétfőn Kijev bejelentette, hogy tovább erősíti állásait Artyomovszkban, annak ellenére, hogy mindkét oldalról súlyos veszteségekről számoltak be. Volodimir Zelenszkij elnök hivatala azt állította, hogy a város védelméről szóló döntést Valerij Zaluzsnij, a fegyveres erők főparancsnoka támogatta.

A Bild című német lap által aznap idézett kijevi forrásokra hivatkozva azonban Zaluzsnij már hetekkel ezelőtt sürgette Zelenszkijt, hogy rendeljen el visszavonulást, amit az elnök elutasított.

A Wall Street Journal szerint az elmúlt hónapokban az Artyomovszk környékén zajló harcok során a legjobban felkészült ukrán egységek közül néhányat felmorzsoltak. A hadseregben attól tartanak, hogy a veszteségek aláássák a tavasszal és nyáron indítandó ellentámadásra irányuló erőfeszítéseket.

„Itt túl sokat használunk fel abból a támadási potenciálból, amelyre szükségünk lesz az áttöréshez, amikor már száraz lesz a talaj”

– mondta egy zászlóaljparancsnok az amerikai hírügynökségnek.

Amerikai tisztviselők lebecsülték Artyomovszk jelentőségét a donbásszi katonai helyzet szempontjából. Annak esetleges elvesztése Ukrajna részéről „nem feltétlenül jelenti azt, hogy az orosz előretörés menete megváltozna ebben a harcban” – magyarázta hétfőn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, akit a Reuters idézett.

Ez is érdekelheti:  Fokozódik a hőség, életbe lépett a vörös kód

Sajtóértesülések szerint Zelenszkij morális vereségtől tart, mivel szimbolikus jelentőséget tulajdonít az általa ukrán erődnek nyilvánított településnek.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Egy ukrán gyalogos Artyomovszkon (Bakhmut) kívül. © John Moore / Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Donyecki tisztségviselő: tízezernyi ukrán katonát kerítettek be Bahmutban

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük