KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Feszültség: Zelenszkij erőddé nyilvánította Bahmutot, Zaluzsnij kivonulna

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Belső konfliktus van kialakulóban Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka között – írja a Bild kormányzati forrásokra hivatkozva. Kijevi források szerint a katonai parancsnok már hetekkel ezelőtt visszavonulást sürgetett a kulcsfontosságú donbászi városból.

Zaluzsnyij azt tanácsolta az elnöknek, hogy inkább hagyják el Bakhmutot, mivel az orosz csapatoknak reális az esélyük a város ellenőrzésének átvételére – jelentette a lap. Az ukrán vezető azonban erődnek nyilvánította a várost, és nem volt hajlandó visszavonni a csapatokat.

Az orosz erők jelentős előrelépést értek el az Artyomovszkért folytatott harcban. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Group katonai magáncég vezetője múlt pénteken azt állította, hogy a várost „de facto teljesen körülzárták”, és csak egy út áll rendelkezésre az esetleges evakuáláshoz.

Az amerikai média szerint Washington már felszólította Zelenszkijt, hogy vonuljon ki Artyomovszkból, és összpontosítson egy tavaszi nagyszabású ellentámadás előkészítésére, amelyhez nyugatról szállított fegyvereket használhatna, de az ukrán elnök egy ilyen lépést morális vereségnek tartaná.

A város része annak a 70 kilométeres ukrán védelmi vonalnak, amelyet azóta hoztak létre, hogy Kijev 2014-ben megkezdte a harcokat Donbászban. Amerikai tisztviselők úgy értékelték, hogy elvesztése Oroszország számára nem változtatná meg a stratégiai helyzetet.

A Bild forrásai azt állították, hogy az Artyomovszkban állomásozó ukrán csapatok „nem értik, miért tartják a várost”, és úgy vélik, már régen vissza kellett volna vonulniuk. Zelenszkij nemrég kijelentette, hogy az ukrán erők addig fogják tartani a várost, ameddig azt észszerűnek tűnik”.

A német bulvárlap azt is megjegyezte, hogy Zaluzsnij népszerűsége az Oroszország elleni katonai hadjárat vezetése révén egyre nagyobb, így Zelenszkij kihívójává válhat egy esetleges elnökválasztási kampányban. A tábornok nyilvánosan nem jelentette be, hogy elnökjelölti ambíciói lennének, de Ukrajnában már hónapok óta keringenek pletykák arról, hogy Zelenszkij aggódik egy így kialakuló esetleges konkurencia miatt.

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij elnök és Valerij Zaluzsnij tábornok. ©  Ukrán elnöki hivatal


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: