KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrán ellenzéki blogíró: Csak semmi pánik!

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Anatolij Sarij blogger írása:

1. Igen, csakugyan vesztettünk. Ez ugyan csak egy lokális jellegű, és csak taktikai vereség volt – de vereség. Sajnos, ilyesmi megesik egy háborúban. Kategorikusan nem értek egyet azzal, hogy némely propagandisták megpróbáljak valamiféle „ravasz tervként” feltüntetni ezt a vereségünket. Mi csak ne legyünk olyanok, mint Aresztovics.

A fő, hogy értsük: ez a háború még távolról sincs elveszve. Habár, természetesen, a mostani kudarc jelentősen megnehezíti előrenyomulásunkat. Donyecki barátaim pedig, sajnos, kénytelenek lesznek továbbra is meglenni víz nélkül.

2. Nem. Amennyire tudom, sikerült elkerülni azt, hogy izjumi hadcsoportunkat bekerítsék.

Igaz, azon az áron, hogy el kellett hagynunk Izjumot, és néhány olyan várost és hídfőállást, amelyekkel a Szlavjanszk elleni támadás során számoltunk. De még mindig jobb, mintha elvesztettük volna csapatainkat.

Kutuzov 1812-ben például odahagyta még Moszkvát is, csak hogy kímélje seregeit. Mert amíg vannak csapataink, van remény arra is, hogy majd visszatérnek. Nem is beszélve az emberi élet értékéről. És minden alapunk megvan arra, hogy hamarosan ez a remény valóra válik. Az más kérdés, hogy addig még hány embernek kell meghalnia.

3. Nem. Minden jel szerint a lakosság nagyobb részét ezúttal sikerült kimenekíteni. Szervezetten, autóbuszokkal. Legalábbis ezt állítja valaki, aki ismeri a fejleményeket. Úgyhogy remélhetjük, hogy Bucsa nem ismétlődik meg. Noha, persze, óhatatlanul lesznek olyanok, akik nem ússzak meg. Azok élete is kettétört, akik elutaztak. Ám az élet megy tovább, és van kilátás a hazatérésre… vagy legalábbis oda, ahol nem is olyan régen még ház állt.

4. Minden vereség ok arra, hogy elgondolkodjunk annak okairól. Az okok, minden bizonnyal, magában a rendszerben rejlenek. Ezért, ha az Isten is úgy akarja, a vereségből helyes következtetést vonunk le. Többek között ami a szervezést illeti. Jobb persze megelőzni a vereséget, nem hagyva, hogy az bekövetkezzen. Ám volt-e olyan a történelemben, hogy mi valahogy másképpen harcoltunk? Hiszen minden alkalommal menet közben, katonáinak vére hullatásának nyomán tanultunk. Ahogy most is… A végeredményt tekintve, rendszerint, mégiscsak mi győzedelmeskedtünk! Még az is megeshet, hogy – akárcsak Nagy Péter – inni fogunk ellenségeink egészségére, akik minket megtanítottak valamire.

Csak hát sok jó srác többé már nem tér haza. És hát Kupjanszkért is borzasztóan fáj a szívem. A faluért, amely úgy, ahogy van, polgármesterükkel az élen, elsőként állt Oroszország oldalára. Ez alighanem a legszomorúbb ebben az egész történetben.


 

Értékelés:

NEM TÚLZOTT AZ UTOLSÓ BEKEZDÉSBEN EMLÍTETT AGGODALOM

A hazájában ismert ukrán ellenzéki blogíró, Anatolij Sarij egy vérfagyasztó értesülését osztotta meg.

Az orosz csapatok által felszabadított körzetekbe orosz nyelvtanárok érkeztek a Donbasszból, de Oroszországból is, hogy – sok évi tiltás után – az orosz gyermekeket újból taníthassák anyanyelvükre.

Az egyik ilyen települést azonban az ukrán csapatok újra elfoglalták. A tanítóknak már nem maradt idejük elmenekülni. Elfogtak őket. 15 évi börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Néhány (a hírek szerint Oroszországból érkezett) tanító esetében azonban rettenetes utasítás érkezett. AZ UKRÁN ELNÖKI HIVATAL (Zelenszkij hivatala) ELRENDELTE, HOGY ŐKET, ukrán énekek kíséretében, MÁRTSÁK SAVFÜRDŐBE.

(A 2019 tavaszi elnökválasztáson Zelenszkij többek között azzal aratott elsöprő, 73 százalékos győzelmet, hogy megígérte az évek óta sanyargatott orosz nyelv jogainak helyreállítását.)

Agyrém? Egy olyan országban, ahol nemrégiben újabb keresztre feszített embert égettek meg elevenen? Ezúttal az orosz hadsereg egy fiatal századparancsnokáról van szó. Aki sebesülten esett ukrán fogságba. Elszenesedett holttestére bajtársai találtak rá, egy ház kertjében. Akik megtudták: parancsnokukat előzőleg kegyetlenül megkínozták.

A mostani hírt az az Anatolij Sarij tette közzé, aki 2015-ben, ellenzéki létére, még jobb ügyhöz méltó buzgalommal bizonygatta, hogy az elfogott donyecki népi milicista keresztre feszítéséről és megégetéséről az „Azov” brigantijai által készített videó – hamisítvány.

Azt a videót is sokan látták közülünk, amelyen az látható, hogy az ukránok hogyan bánnak az orosz hadifoglyokkal.

 

Fordítás és értékelés: Csikós Sándor

Kiemelt képen az elnöki hivatal által közzétett fotón Zelenszkij egy katonával látható, aki úgy tűnik, hogy egy  SS-szimbólumot visel az öltözékén. © Ukrajna Elnöki Hivatala

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Miféle szadista állatok ezek az ukránok? – Egyesével lövik lábon az elfogott orosz katonákat (18+;21+)

Megcáfolhatatlan bizonyíték van arra, hogy ukrán fegyveresek orosz hadifoglyokat végeztek ki (18+) 📺

Kereszthalál 2015 (szigorúan 18+) 📺

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: