KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrán aggodalom: Bármikor lekapcsolhatja Musk az ukrán hadsereg által használt internetszolgáltatást

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mintegy 1300 Starlink műholdterminál vált használhatatlanná Ukrajnában a múlt héten, mivel az ukrán hadsereg nem fizette ki a szolgáltatás számláit. Emiatt Ukrajnában tovább nő az aggodalom, hogy hamarosan teljesen megszűnhet a műholdas szolgáltatás, ami nagyon érzékenyen érintené az ukrán hadigépezetet – tudta meg a CNN.

Azok a terminálok, amelyek egy brit cégtől márciusban vásárolt szállítmány részét képezték október 24-től sorozatban kikapcsoltak, mivel nem lett kiegyenlítve a szolgáltatás számlája.

Az ukrán védelmi minisztérium tudatában volt annak, hogy nem fizettek, ezért a havi költségek fedezésére 3,25 millió dollárt kért az Egyesült Királyságtól, és a vevőegységek működtetését pedig csak szakaszosan végezte, hogy a kritikus pillanatokban használhatóak legyenek a vevőegységek. A hírek szerint azonban a britek ezt a kérést elutasították.

Korábban, szeptemberben a Starlink anyavállalata, a SpaceX már figyelmeztette a Pentagont, hogy már nem tudja fizetni Ukrajnában a Starlink használatát és arra szólította fel Washingtont, hogy fizesse ki ezeket a költségeket.

Mintegy 25 000 Starlink terminál van Ukrajnában, és Musk becslése szerint a szolgáltatás használata az ukrán haderőnek közel 400 millió dollárjába fog kerülni az elkövetkezendő 12 hónapban. Amikor Musk a felszólítást intézte a Pentagonhoz a kifizetetlen számlákkal kapcsolatban, akkor az 11 ezer terminál szolgáltatását érintette.

Úgy tűnt, hogy Musk néhány nappal később meggondolta magát, és tovább finanszírozza a szolgáltatást, amit meg is írt Twitter üzenetében. Egy magas rangú Pentagon tisztviselő azonban azt közölte a CNN-nel, hogy a SpaceX továbbra is tárgyal a kérdésben a Pentagonnal, ami azt jelenti, hogy semmi sem biztos addig, amíg Elon Musk írásban nem kötelezi el magát a szolgáltatás további, ingyenes folytatására. Ezért többen is aggódnak amiatt, hogy a milliárdos esetleg meggondolja magát.

Musk egyébként állítólag a Krím-félszigeten megvonta a Starlink szolgáltatás működését, ami miatt azzal vádolták meg, hogy így akadályozza az orosz ellenőrzés alatt álló területeken az ukrán egységeknek is a hozzáférést a szolgáltatáshoz. Ezt azonban Musk határozottan tagadta, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz hadsereg azzal próbálkozik, hogy zavarja és kiiktassa a Starlink szolgáltatásokat.

Ez is érdekelheti:  Az amerikai képviselőház elnöke szavazásra bocsátja az ukrán segélytörvényt

Moszkva ugyanis kijelentette, hogy a Starlink legitim célpont, mivel az Egyesült Államok és szövetségesei „ a polgári űrinfrastruktúra elemeit, köztük kereskedelmieket is, katonai célokra használja fel ”.

 

Kiemelt kép: © Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket a Getty Image

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük