KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Oroszország és Törökország megállapodott, hogy ingyen küldenek gabonát a világ legszegényebb országaiba

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország és Törökország elnöke a közelmúltban telefonon megállapodott arról, hogy ingyen küldenek gabonát a világ legszegényebb országainak – árulta el Recep Tayyip Erdogan török államfő. A megjegyzéseket pénteken Isztambulban, üzletemberek előtt tartott beszéde során tette.

“A Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésem során azt mondta: “Küldjük ezt a gabonát ingyen olyan országokba, mint Dzsibuti, Szomália és Szudán” – és mi egyetértettünk” – mesélte Erdogan, anélkül, hogy pontos részleteket közölt volna arról, hogyan működhetne egy ilyen program.

Moszkva egyelőre nem kommentálta hivatalosan a török elnök nyilatkozatát.

A javaslatra az Ukrajnából származó gabonaexportot megkönnyítő megállapodás nehézségei közepette került sor. A megállapodásról eredetileg még júliusban tárgyaltak, és Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ részvételével kialakított megállapodások révén jött létre. A megállapodás célja az volt, hogy segítsen felszabadítani a Fekete-tengeren keresztül az ukrán kikötőkből érkező mezőgazdasági exportot, amely a Moszkva és Kijev között fennálló konfliktus miatt blokkolva volt.

Oroszország rövid időre felfüggesztette részvételét a megállapodásban, miután a fekete-tengeri flotta hajóit támadás érte. Moszkva Kijevet tette felelőssé az incidensért, azt állítva, hogy a gabonafolyosót arra használta fel, hogy tengeri drónokat indítson a hajók ellen. Ukrajna azonban tagadta az érintettséget.

Moszkva azután tért vissza a megállapodáshoz, hogy írásbeli biztonsági garanciákat kapott Kijevtől arra vonatkozóan, hogy nem fogja katonai célokra használni a folyosót. Putyin szerdán azt mondta, hogy ha Kijev megszegi ígéreteit, Oroszország fenntartja a jogot, hogy végleg kilépjen a megállapodásból. Az orosz elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Moszkva kész ingyen gabonát szállítani a legszegényebb országoknak.

“Oroszország még abban az esetben is kész gabonát szállítani a legszegényebb országoknak, ha kilép a gabonamegállapodásból – ez körülbelül 4 százalék [a teljes mennyiség]. Ha Ukrajna megszegi a kötelezettségeit, akkor a teljes, nekik szánt gabonamennyiséget ingyenesen fogjuk szállítani” – magyarázta Putyin.

Ez is érdekelheti:  Nemzetközi jog lesöpörve, az EU hivatali szintre emeli a lopást

Moszkva korábban bírálta az Ukrajnából induló gabona elosztását. Még szeptemberben Putyin azt mondta, hogy csak mintegy 60 ezer tonna gabona – a Kijev által a megállapodás értelmében exportált teljes mennyiség mintegy 3%-a – indult “a legszegényebb országokba az ENSZ élelmezési programjai számára”, nevezetesen Jemenbe és Dzsibutiba.

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük