KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megélhetési válság – Tiltakozó megmozdulások Európa-szerte – Gazdasági helyzetkép

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Európa-szerte tömegesen tiltakoznak a fokozódó megélhetési gondok miatt, különös tekintettel az egekbe szökő árakra és a stagnáló bérekre – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

A Nápolyban szeptemberben kezdődött rezsiszámla-égetés kiterjedt Olaszország egészére. Az emberek tömegesen égetik el elképesztő összegű villany- és gázszámláikat a félsziget nagyvárosainak terein, november végére pedig általános sztrájkot hirdettek a rezsifizetés megtagadása jegyében.

Nagy-Britanniában szombaton hosszúnak ígérkező munkabeszüntetés kezdődik a közlekedésben. November 5-én, 7-én és 9-én leállnak a regionális vonatok, a londoni metró, és a légi forgalomban is fennakadás lesz a Heathrow repülőtér földi kiszolgáló személyzetének sztrájkja miatt. A szakszervezetek egész novemberben akciókat szerveznek. Emiatt előfordulhat, hogy sok szurkoló nem fog tudni Katarba utazni a labdarúgó világbajnokságra. A dolgozók magasabb bért, biztos megélhetést és megfelelő munkafeltételeket követelnek.

A kilátásba helyezett 5 százalékos béremeléssel való elégedetlenség miatt október 24. óta sztrájkol a brit atomfegyvergyártó és karbantartó vállalat kétezer dolgozója, továbbá a liverpooli dokkmunkások is. Várhatóan folytatódik a királyi posta 115 ezer dolgozójának szeptemberben kezdődött munkabeszüntetés sorozata is, mert nem teljesítették anyagi követelésüket.

A legnagyobb brit ápolónővér szakszervezet több mint 300 ezer tagja szintén béremelést követel, és most arról szavaz, hogy beszüntesse-e a munkát. A kiképző orvosok és a mentők is sztrájkra készülnek.

Az angol központi bank „az évszázad leghosszabb recessziójára” figyelmeztette a frissen kinevezett Rishi Sunak miniszterelnököt, és közölte, hogy a leépülés legalább 2024-ig eltart majd. A The Guardian szerint áramszünetekkel kell számolni a télen, és az is megtörténhet, hogy megostromolják az élelmiszerbankokat. Az egészségügyben 7 millióan várnak ellátásra – írta a lap.

Az üzleti feltételek (üzleti teljesítmény, új rendelések, foglalkoztatás, költségek, eladási árak, export, beszerzésim aktivitás) felmérésén alapuló PMI (Purchasing Managers Index) mutató szerint Nagy-Britanniában októberben a vártnál is rosszabbul alakult az üzleti élet. Az optimizmus két és félévi mélypontra süllyedt a gyenge kereslet, a recessziós félelmek, az inflációs nyomás és a növekvő bizonytalanság miatt. Folyamatosan csökkent a foglalkoztatás is.

Franciaország 56 nukleáris reaktora közül húszban szünetelt a munka, elhalasztották a karbantartást, forgósztrájkba fogtak. A Total dolgozóinak csak egy része állt munkába csütörtökön, több finomítóban viszont úgy döntöttek, hogy folytatják a sztrájkot. Fennakadás tapasztalható a regionális vasúti közlekedésben, az oktatásban és a közszolgálati szférában. Párizsban hétről-hétre ezrek vonulnak az utcára tiltakozásul az egyre mostohább megélhetési feltételek miatt.

Az európai gazdasági helyzetről készített elemzésében a Reuters többek között így írt: “Ha az energiaárak olyan magasak maradnak, hogy az európai ipar egy része szerkezetileg versenyképtelenné válik, a gyárak leállnak, és az Egyesült Államokba költöznek, ahol bőséges és olcsó a palaenergia” – mondta Daniel Kral, az Oxford Economics vezető közgazdásza.

„Sok cég már abba is hagyja a termelést. Ez oda vezethet, hogy Európában nagyon gyorsan leépül az ipari termelés” – mondta Patrick Lammers, a közüzemi igazgatótanács tagja.

A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) 24 ezer vállalkozás körében végzett felmérése szerint több mint minden negyedik vegyipari vállalkozás, és az autógyártók 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a termelés csökkentésére kényszerül. Továbbá az autóipari vállalatok 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a termelés egy részét külföldre kívánja helyezni. „A hatások jól láthatóak: különösen a köztes termékek energiaigényes gyártói csökkentik a termelést” – mondta Martin Wansleben, a DIHK ügyvezető igazgatója a kritikus félkész termékekre, például vegyszerekre és fémekre utalva.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az ipari tevékenység csökkenését” – mondta az Európai Bizottság szóvivője, de amikor hidegebbre fordul az idő, és a háztartások beindítják a fűtést, akkor az ipari szektor lesz az első, amelyiknek hiány esetén korlátoznia kell tevékenységét – írta a Reuters a közgazdászok figyelmeztetése alapján.

Az Európai Unió elsődleges alumíniumtermelése 1 millió tonnával a felére csökkent egy év leforgása alatt. A Reuters által összeállított kereskedelmi adatok szerint az EU mind a kilenc cinkkohója leállította a termelést, és Kínából, Kazahsztánból, Törökországból és Oroszországból származó importtal váltotta fel. Egy alumíniumkohó újranyitása akár 400 millió euróba (394 millió dollárba) is kerülhet, és Európa bizonytalan gazdasági kilátásai miatt valószínűtlen – mondta Chris Heron, az Eurometaux ipari szövetség munkatársa.

Múlt héten a világ legnagyobb vegyipari csoportja, a BASF kétségbe vonta, hogy üzleti értelme volna új európai üzemek létesítésének. A műtrágyagyártó norvég Yara kétharmaddal csökkentette ammóniatermelését. Az ipari erózió már most zajlik. A Cefic, az Európai Vegyipari Tanács szerint Európa idén először vegyi anyag nettó importőrré vált.

Az eurózóna feldolgozóipari tevékenysége ebben a hónapban elérte a leggyengébb szintet 2020 májusa óta. A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint az európai ipari gázigény 25%-kal csökkent a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A visszaesés hátterében a széles körű termelés-leállítás húzódik meg, hiszen a hatékonyságnövelés önmagában nem eredményez ekkora megtakarítást.

Nemcsak a magas energiaárak veszélyeztetik a nyugati erőfeszítések eredményességét, hanem az elektromos járművekben és a megújuló infrastruktúrában használt kulcsfontosságú ásványi anyagokhoz való hozzájutás is – írta a Reuters.

London, Párizs, Róma, 2022. november 4. péntek (MB)

Magyar Békekör

Kiemelt kép: Tüntetés Berlinben a megélhetési válság ellen

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: