KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna megadására szólít fel Oroszország, ha Kijev nem fogadja el békefeltételeit

Mivel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken visszautasította Vlagyimir Putyin békefeltételeit, Moszkva legközelebb dokumentumban fogja javasolni a kijevi kormánynak, hogy adja meg magát – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szombaton Konsztantin Gavrilovnak, a bécsi biztonsági és fegyverzetellenőrzési tárgyalásokon résztvevő orosz küldöttség vezetőjének a Rosszija-24 TV-ben elhangzott nyilatkozatára hivatkozva.

„Vannak olyan helyzetek, ahonnan többé nincs visszatérés. Oroszországnak legközelebb dokumentumban kell felajánlania a kijevi kormánynak, hogy mondjon le”

– mondta Gavrilov.

     Az orosz diplomata nyilatkozata két nappal az után hangzott el, miután Putyin elnök békekötést ajánlott a következő feltételekkel:

  1. Ukrajnának el kell ismernie a Krím, a Donyecki Népköztársaság, a Luhánszki Népköztársaság, továbbá Zaporozsje és Herszon megye Oroszországhoz tartozását;
  2. Ukrajnának jogilag kinyilvánítottan el nem kötelezetté és atomfegyvermentessé kell válnia;
  3. Ukrajnának le kell szerelnie (demilitarizálás) és nácitlanítania kell;
  4.  Fel kell függeszteni a szankciókat Oroszország ellen;
  5. A béketárgyalás megkezdéséért Ukrajnának vissza kell vonnia fegyveres erőit a Donyecki Népköztársaságból, a Luhánszki Népköztársaságból, Zaporozsje és Herszon megyéből.

Az orosz békefeltételek teljesítésének nem szabnak határidőt ugyan, de a harci helyzet gyorsan változtathat rajtuk – adta értésre Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Szolnyecsnogorszkban.

Zelenszkij ultimátumnak minősítette, és visszautasította az orosz békefeltételeket. A lejárt mandátumú ukrán elnök úgy véli, hogy a békefeltételeket Kijev diktálhatja, az oroszoknak pedig ki kell vonulniuk Ukrajnából, ha békét akarnak. Álláspontját szeretné a svájci úgynevezett béke konferencián is keresztül vinni, amelyből Oroszországot kizárták.

Mivel Moszkvának nincs kivel tárgyalnia a békéről, Konsztantin Gavrilov bejelentése arra enged következtetni, hogy az orosz fél kilátásba helyezett kapitulációs ajánlatával még egy utolsó kísérletet tesz az ukrajnai konfliktus befejezésére, ha pedig Kijev ezt is visszautasítaná, mint az várható, akkor átfogó katonai műveletre szánná rá magát Ukrajnában – értékelte tudósítónk a kialakult helyzetet.

Ez is érdekelheti:  Hillary Clinton keményen nekiment Orbán Viktornak és Donald Trumpnak

 

Bécs, Szolnyecsnogorszk, 2024. június 15. szombat (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen: Zelenszkij Svájcba érkezik az úgynevezett békekonferenciára 2024. június 14-én / Fotó: ukrán elnöki hivatal

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük